Divort

Trimis la data: 2013-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: dan.craciun Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Divortul reprezinta actul de desfacere a casatoriei in mod legal. In Romania, aceasta se poate realiza printr-un proces, urmand una din doua cai: divortul din motive temeinice sau divortul prin acordul ambilor soti. In masura in care exista copii ca urmare a casatoriei se pune problema acordarii Custodiei asupra minorilor. In acest caz se formeaza o familie de tip monoparental in care minorii locuiesc cu unul dintre parinti.Divortul, prin procedura obitnuita, se poate realiza daca exista motive temeinice care au vatamat grav raporturile dintre soti ti casatoria nu mai poate continua.

Reglementarea divortului are la baza mai mult ideea divortului ca remediu, decat a divortului ca sanctiune, ata cum acesta era vazut in trecut. Divortul se pronunta in prezent ti fara precizarea motivelor daca partile aleg aceasta cale, din vina ambilor soti sau numai a unuia dintre ei.

In privinta divortului prin acordul ambilor soti, vointa acestora trebuie luata in considerare (atunci cand ti conditiile legale sunt indeplinite pentru realizarea divortului prin acord, anume: nu exista copii minori din casatorie ti cei doi soti s-au casatorit de cel putin un an), ata cum s-a tinut cont de aceasta vointa ti la realizarea casatoriei.

Prezenta fizica a celor doi soti in procesul de divort in Romania este necesara, ceruta de articolul nr. 614 din Codul de procedura civila: "In fata instantelor de fond, partile se vor infatita in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are retedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatita prin mandatar."

Divortul se judeca la Judecatoria in raza careia se afla ultimul domiciliu comun al partilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuiette acolo. Daca cei doi soti au domiciliile in raza altei sau altor judecatorii, cauza se judeca la cea unde iti are domiciliul paratul. Daca domiciliul paratului nu este cunoscut, cauza se judeca la judecatoria de care apartine domiciliul reclamantului. Dosarul care se depune la judecatorie trebuie sa contina obligatoriu: cererea de divort, certificatul de casatorie in original, dovada platii taxei de timbru (39 lei) ti timbru judiciar. In functie de fiecare caz, dosarul se completeaza ti cu alte acte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.