Divortialitatea

Trimis la data: 2005-12-01
Materia: Statistica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 614
Autor: Anastasia
Dimensiune: 11kb
Voturi: 17
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sociologii susţin că analiza evoluţiei divorţului poate pune în evidenţă problemele stabilităţii din familie . Datele sumare care există pentru perioada 1972-1989 arată o creştere constantă a ratei divorţialităţii în ultimele trei decenii. Totuşi, România, la acest capitol, stă mult mai bine decât ţările occidentale. SUA şi URSS, până la destrămare, au fost ţările cu cele mai multe divorţuri în ultimele decenii.
După al doilea război mondial, pe fondul unei uşoare deteriorări constante, situaţia s-a agravat în perioada 1961-1965. Statul comunist, după 1965, a adoptat câteva reglementări, care vizau protejarea familiei şi limitarea divorţialităţii(Decretul 770 din 1 octombrie 1966 şi Decretul 774 din 1974)Şi până atunci, legislaţia fusese revizuită de câteva ori la acest capitol. În 1948 au fost scoase din Codul Civil câteva articole de bază referitoare la motivele de divorţ. Prin Legea 18 din 1948, divorţul a devenit dependent de justiţie.În 1954, Codul Familiei cerea desfacerea căsătoriei doar în cazul decesului uneia dintre părţi, iar decizia legală era dată numai dacă existau motive temeinice.

Legea din 1966 şi-a făcut efectul imediat, căci, un an mai târziu, a fost inregistrat un număr minim de divorţuri. Din 1974, desfacerea căsătoriei putea avea loc numai în cazul în care relaţiile dintre soţ şi soţie erau considerate iremediabil deteriorate. Judecătorii aveau obligaţia de a cântări bine circumstanţele agravante.

Situaţia gravă de la începutul anilor ’60 a reapărut în perioada anilor ’80. După 1990, o dată cu schimbările majore din societate, rata divorţialităţii a crescut şi maimult, fără să atingă însă valorile din ţările din nordul Europei şi SUA.

Sociologii au individualizat câteva cauze ale acestor dezechilibre.În România, numărul de divorţuri a crescut o dată cu accentuarea migraţiilor, mai ales de la sat la oraş, determinate de industrializare, urbanizare şi destrămarea familiei tradiţionale.
Schimbările iniţiate la începutul anilor ’50 au impus un set nou de comportamente oamenilor, fapt ce a determinat fărâmiţarea cutumelor tradiţionale. S-a redus, înprimul rând, controlul social local asupra oamenilor.O influenţă considerabilă, în acest sens, au avut-o şi schimbările legislative, petrecute după 1990, schimbări care „adaptau” România la Occident.

Dezechilibrele din interiorul familiei, care au deteriorat relaţiile dintre soţi, au apărut în anii ’50, evoluând după aceea în mod agresiv. Astfel, rata divorţialităţii, după cum arată anchetele sociologice ale vremii, a crescut mult în anumite judeţe.

Migraţiile s-au accentuat în perioada industrializării. Fenomenul debutase în perioada interbelică, când societatea românească a fost supusă unui proces amplu de urbanizare. Înainte de cel de-al doilea război mondial, divorţialitatea în mediul urban era aproape de trei ori mai mare decât în mediul rural.

Diferenţele dintre mentalităţile din mediul rural şi cel urban au fost mari totdeauna în România. Familia tradiţională, ale cărei trăsături supravieţuiesc în mare parte în mediul rural, a fost ataşată de căsătorie. Sfărâmarea universului ei esteîngreunată de intervenţia rudelor şi chiar a colectivităţii locale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.