Dizolvanti

Trimis la data: 2015-08-10 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina_D Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cazul in care una din perechile acid-baza conjugate, ce constituie un sistem de tipul reprezentat in ecuatia

Acid 1 + Baza 2 . Baza 1 + Acid 2,

apare in proportie mult mai mare decat cealalta pereche acid-bazaAZAZ poate fi considerat solvent.
O substanta care se comporta fata de acizi ca o baza si fata de baze ca acid este numita amfotera sau amfiprotica.
Unul dintre dizolvantii cei mai utilizati este apa. De aceea vom examina intai echilibrul protolitic al unui acid AH, in solutie apoasa:

Constanta kb este o masura a tariei unei baze, in acelasi mod ca marimea ka, in cazul unui acid.
Unitatile uzuale ale constantelor de echilibru protolitic sunt moli/l.
Cele trei constante de echilibru, mentionate mai sus, sunt legate prin relatia:
ka • kb = kω

in care ka si kb se refera la perechea acid-baza conjugata.
Protonul se deosebeste de toti ceilalti ioni (cu exceptia particulelor α, He2+) prin aceea ca este un simplu nucleu, fara invelis de electroni. Raza sa este de aproximativ 10-13 cm, cu mult mai mica decat razele celorlalti ioni, care sunt de ordinul 10-8 cm. Din cauza micimii lui, care determina un camp foarte intens in jurul sau, protonul nu poate exista liber, ci se combina cu orice pereche de electroni neparticipanti ai atomilor, moleculelor sau ionilor care poseda asemenea electroni.

In solutie apoasa, protonul nu poate exista decat legat de o molecula de apa, sub forma de ion hidroniu ( numit si ion de oxoniu sau de hidroxoniu ):
In solutie apoasa, echilibrele protolitice sunt limitate de constate de autoprotoliza a apei, intre doua valori extreme, anume intre pH = 0 si 14. La pH = 0, concentratia ionilor de H3O+ este 1 mol/l si a ionilor de HO- este 10-14 moli/litru, la pH = 14, concentratia ionilor de H3O+ este de 10-14 moli/l, iar la HO- este 1 mol/l.

Se cunosc si se utilizeaza si alti dizolvanti, numiti amfiprotici, care, intocmai ca apa, au atat proprietati acide cat si bazice. Avand insa constante de autoprotoliza diferite de cele ale apei, domeniile de existenta ale echilibrelor protolitice sunt altele.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.