Dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale

Trimis la data: 2015-04-21 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andra_S Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dizolvarea societatilor comerciale priveste acele operatiuni care declanseaza acest proces si asigura premisele lichidarii patrimoniului societatii.Hotararea privind dizolvarea societatii e luata de Ad Asoc ori de instanta.Exceptional dizolv soc se produce in temeiul legii.Cauzele generale de dizolvare a soc com(art227,237,lg 31/90):
1) Trecerea timpului stabilita pt durata societatii.Daca in actul constitutive se prevede durata societatii,la expirarea termenului contractual,societatea se dizolva.Dizolvarea opereaza in temeiul legii fara nici o alta fomalitatea(dizolv ope legis)

2) Imposibilitatea realizarii obiectului societatii sau realizarea acestuia.Daca se constata o imposibilitate a obiectului de activitate propus,soc isi pierde ratiunea pentru care exista deci se dizolva.Atat in cazul imposibilitatii realizarii ob de active cat si in cazul realizarii acestuia,fiind chetiuni de fapt trebuie dovedite.
3) Declararea nulitatii societatii.Nerespectarea cerintelor legale privind constituierea soc atrage nulitatea acesteia.De la data ramanerii definitive a hot jud de declararea a nulitatii,soc inceteaza fara efecte retroactive si intra in lichidare.

4) Hotararea Adunarii Generale. Societatea se dizolva in baza hotararii asociatilor,asociatii sunt liberi sa aprecieze motivele pentru care societatea comerciala urmeaza sa se dizolve.
5) Hotararea Tribunalului.Dizolvarea are loc atunci cand nu se poate realize prin hotararea Ad Gen,iar tribunalul poate hotara dizolvarea soc pt motive temeinice.
6) Falimentul societatii.Societatea se dizolva cand e supusa procedurii falimentului.Dizolvarea se pronunta de catre judec????? Prin incheierea prin care se decide intrarea in faliment.

7) Alte clauze prevazute de lege sau actul constitutiv al soc com.
Art 237 lg31/90 soc com se dizolva in urm cazuri:
1) Societatea nu mai are organe statuare sau aceste nu se mai pot intocmi.
2) Societatea nu a depus timp de 6 luni de la expirarea term legale situatiile financiare anuale sau alte acte care,ppotrivit legii,se depun la Of Reg Com.

3) Societatea si-a incetat active sau nu are sediul cunoscut ori asociatii au disparut sau n-au domiciliul sau resedinta cunoscuta.Inactivitatea temporara nu duce la dizolvare,dar ea trebuie adusa la cunostiinta org fiscale si inscrisa in Reg Com,iar aceasta durata nu poate depasi 3 ani.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.