Dobrogea

Trimis la data: 2011-02-28 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 340
Autor: Jora alex Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Platforma Dobrogei de Sud are un fundament cutat si faliat, alcatuit din sisturi cristaline si intruziuni magmatice, format in timpul cutarilor prebaikaliene. Desi a functionat ca uscat destul de timpuriu, peste platforma Dobrogei de Sud au patruns apele marii in mai multe etape de transgresiune: silurian, mezozoic, eocen si mio-pliocen. Aceste transgresiuni au determinat acumularea unor formatiuni sedimentare, detritice sau de percipitatie chimica, neafectate de cutarile care s-au manifestat fie in Dobrogea de Nord, fie in Carpati sau in Balcani.

Platforma Dobrogei Centrale isi incheie evolutia geosinclinala in paleozoicul inferior, dupa orogeneza caledonica. Inainte de a deveni craton, Dobrogea Centrala a cunoscut mai multe cicluri tectono-magmatice: prebaikalian si baikalian. O caracteristica a fundamentului cutat din aceasta unitate structurala o reprezinta pezenta pregnanta a faciesului "sisturilor verzi". La nord si la sud, platforma Dobrogei Centrale este incadrata intre linii de falii majore.

Peste sisturile verzi cutate s-au depus roci sedimentare de cuvertura in cateva cicluri de sedimentare, dintre care mai importante sunt: jurasic superior, cretacic mediu, sarmatian. In formatiunea de cuvertura sunt deosebit de caracteristice rocile calcaroase, frecvent lumaselice sau recifale, cu aparitii la zi in regiunea Gura Dobrogii-Luminita.

Subunitatea Deltei Dunarii se suprapune peste o parte a depresiunii predobrogene (aflata in continuarea sudica a Depresiunii Barladului). Acesta arie de scufundare a aparut dupa orogeneza hercinica, prin prabusirea unui compartiment din Masivul Nord-Dobrogean. Fundamentul este alcatuit din sisturi cristaline, paleozoice si mai vechi, intens cutate si faliate.

Peste acest soclu s-au acumulat formatiuni sedimentare triasice, jurasice, sarmatiene, pliocene si villafranchiene. Daca respectiva depresiune tectonica se intinde in nord pana la contactul cu Platforma Moldoveneasca, in vest pana la Masivul Nord-Dobrogean iar in est cuprinde si o parte din platforma continentala a Marii Negre, Delta Dunarii, cu formatiunile sale psamitice (a carei formare este post-rissiana), ocupa numai o parte a acestei subunitati.

In concluzie, unitatile structurale ale teritoriului Romaniei au caracter morfostructural si geomorfologic numai in masura in care contureaza formarea si individualizarea unitatilor de relief.

In cele mai multe cazuri, caracteristicile structurale orienteaza "stilul" influentelor tectono-structurale asupra evolutiei reliefului, insa limitele unitatilor de relief nu coincid intotdeuna cu cele ale suportului structural; din acest punct de vedere, Delta Dunarii este un exemplu concludent.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.