Doctrine politice

Trimis la data: 2008-12-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 20
Autor: Mirela miu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 67
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Doctrine politice
In perioada interbelica s-au inregistrat profunde transformari cantitative si calitative in toate domeniile vietii sociale din Romania.Pe plan politic are loc introducerea votului universal, diversificarea partidelor politice, consolidarea regimului parlamentar, schimbarea raportului de forte intre partidele politice, aparitia a noi partide.
Doctrine politice
In doctrinele politice schimbarile intervenite pe plan economic, politic si social din perioada interbelica in Romania s-au concretizat in schimburi si in gandirea economica.Pricipalele curente de gandire economica din aceasta perioada sunt:curentul neoliberal, reprezentat de G.Tasca, I.M.Angelescu, M.Manoilescu, St.Zeletin, Vintila Bratianu, era un continuator al liberalismului, aparator al propietatii private, sustinator al industrializarii tarii, al protectionismului vamal si al prioritatii intereselor nationale fata de cele straine.

In doctrinele politice ideile noi ale neoliberalismului se refereau la dezvoltarea economiei pe baze moderne, apararea propietatii private si a liberei initiative a agentilor economici, interventia statului in dezvoltarea si protejarea industriei nationale, asigurarea unei dezvoltari echilibrate a economiei, cresterea eficientei comertului exterior, existenta unor grave probleme sociale. Prin pozitia adoptata, fata de problemele economice prioritare ale timpului, curentul neoliberal apara interesele nationale fundamentale ale statului unitar roman, nu insa in totalitate;

Curentul taranist s-a format ca o dubla reactie, pe de o parte, fata de gandirea neoliberala, ce exprima interesele unei minoritati sociale foarte bogate, iar pe de alta parte, fata de gandirea socialista, ostila propietatii private si adepta doctrinei economice marxiste. Gandirea economica taranista, din perioada interbelica, a reprezentat doctrina partidului taranesc, infiintat in 1918 de I.Mihalache, care in 1926 se uneste cu partidul national din Transilvania, condus de Iuliu Maniu, sub denumirea de partid national taranesc.

Doctrina economica a fost reprezentata de Virgil Madgearu, prin lucrarile sale : ’’Doctrina taranista ’’(1923), ’’Europa agricola in fata societatii natiunilor’’(1930), in special ’’Agrariarism, capitalism, imperialism’’(1936), si’’Evolutia economiei romanesti dupa razboiul mondial’’(1940). Alaturi de V.Madgeanu au mai facut parte C.Sterea, M.Ralea, M.Lupu, Gr.Mladenatz.

In conceptia curentului taranist, taranimea se grupa in trei categorii distincte: argatii fara pamant, taranii mijlocasi, cu gospodarii proprii si care lucrau pamantul cu membrii familiei si taranii instariti, care avand pamant peste posibilitatea folosirii fortei de munca proprii, recurgeau, fie la muncitori salariati, fie la arendarea pamantului, fiind preocupati de problemele taranilor instariti, adica burghezia mica si mijlocie de la sate.

Meritele acestui curent se refereau la: cercetarea situatiei reale din agricultura romaneasca, cu ramanerea ei in urma si cu nivelul de trai scazut al taranimii, caracterul capitalist al industriei noastre, cu natura ei specific taraneasca, evolutia si perspectivele economiei romanesti, fortele motrice ale dezvoltarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.