Doctrine politice - reaganismul, thacherismul, stalinismul

Trimis la data: 2015-06-12
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_P
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Seminarul urmareste sa ofere posibilitatea completarii cunostintelor in domeniul doctrinelor politice pentru studentii anului II de studiu ai Facultatii de Stiinte Politice si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii din Oradea.
2. Obiective
2.1. Obiectivul major il reprezinta acumularea de informatii si date in legatura cu cele mai reprezentative modele ale neoliberalismului: reaganomie si thatcherism, in antiteza cu stalinismul.
2.2. Pentru atingerea acestui obiectiv major, este necesara urmarirea unor obiective subordinate. Acestea sint urmatoarele:
Ronald Wilson Reagan s-a nascut la 6 februarie 1911 in Tampico-Illinois. In 1937 a cistigat un contract la Hollywood, moment ce a culminat pentru urmatorii 20 de ani cu aparitia sa in 53 de filme. Reagan a detinut si pozitia de lider al Screen Actors Guild, unde s-a dovedit a fi un opozant feroce impotriva comunismului. Actiunile sale anticomuniste I-au adus desemnarea ca Guvernator al Californiei in 1966 si realegerea in aceeasi functie in 1970. In 1980 a cistigat nominalizarea pentru presedintia Statelor Unite din partea Partidului Republican, devansindu-l pe George Bush Sr. Porecla atribuita de tatal sau este "The Ducth".

In 20 ianuarie 1981, Ronald Reagan devine al 40-lea presedinte al Statelor Unite, insa la doar 69 de zile de la investire este impuscat, fapt ce ii asigura popularitatea in rindul opiniei publice. El lanseaza un program economic ambitios bazat pe restabilirea capacitatilor de productie a intreprinderilor (economie de oferta) si pe reducerea impozitelor. Acelasi an coincide cu prima descriere de caz pentru SIDA (sindromul imuno-deficientei dobindite).
Reducerea impozitelor din anii 80 facuta de Reagan a avut drept consecinta o reducere drastica a bugetului social al statului.

De aici a rezultat o accentuare a inegalitatii sociale. La sfirsitul mandatului sau, SUA se bucura de cea mai longeviva perioada de bunastare si pace fara recesiune sau depreciere economica.
Timp de opt ani a fost presedintele Dreptei Religioase, o miscare politico-religioasa care promova valorile familiei traditionaliste si nationalismul american. Adeptii acestei organizatii s-au aratat nemultumiti de faptul ca Reagan nu ii sprijinise pe perioada sa de sedere la Casa Alba.

Reagan este recunoscut pentru politica sa de stimulare a cresterii economice si a fortei nationale de aparare, reducind, in acelasi timp, rata somajului si a inflatiei.
Milton Friedman, a caror parinti erau de origine din Bucovina, laureat al Premierul Nobel pentru economie, pune eficienta unei economii in strinsa legatura cu libertatea si initiativa privata. Ele erau considerate "locomotivele care trag vapoarele" economiei. In climatul reactiilor americane fata de dirijismul total, brosura lui Friedman - Libertatea de a alege - a contribuit la alegerea ca presedinte a lui Reagan.

In viziunea lui Friedman se recunostea rolul unui sector public moderat in economie si nevoia unor interventii statale cind apar fenomene periculoase. Cu toate acestea, Reagan nu l-a luat pe Friedman consilier, ci a preferat un liberal moderat. Dupa 1980, drepturile omului si lupta pentru apararea pacii inceteaza sa mai faca parte din prioritatile prezidentiale, cum a fost in cazul lui Jimmy Carter, considerat de opinia publica si, in special, de presa, un political looser.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.