Documentele electronice

Trimis la data: 2015-04-14
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_C
Dimensiune: 396kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Capitalul intelectual al unei organizatii, reprezentand informatii si date despre produsele si serviciile sale, clientii si mediul ei de afaceri este depozitat sub forma de documente.
Cu multi ani in urma, aceste documente reprezentau "bucati de hartie" de tipul scrisori, rapoarte, planuri de afaceri, facturi, comenzi, etc. Astazi, documentele au inceput sa fie tot mai mult percepute ca "documente electronice", de la un simplu fisier pe calculator sau cateva fisiere interconectate, la documente multimedia formate din numeroase tipuri de informatie: text, imagini, date, foi de calcul, grafice, desene, secvente audio si video.
Inainte de revolutia digitala, documentul nu era altceva decat ceea ce definea dictionarul: "act prin care se adevereste, se constata sau se preconizeaza un fapt, se confera un drept, se recunoaste o obligatie; text scris sau tiparit, inscriptie sau alta marturie servind la cunoasterea unui fapt real actual sau din trecut"1.
Cresterea exploziva a documentelor in ultimul deceniu, ca urmare a proliferarii documentelor, a creat mutatii profunde in managementul documentelor, indiferent de dimensiunea organizatiei.

Documentul este un "ansamblu coerent si finit de informatii structurate, lizibile si cu destinatie precisa aflat pe un anumit suport" (definitia ISO). Mijloc de comunicare, prin excelenta, el este omniprezent in intreprinderi. Mesajele, facturile, devizele si alte documente repetitive si complexe antreneaza solutii de imprimare diverse si variate, adesea neuniforme si intotdeauna costisitoare. Limitele biroticii, pe de o parte, si formarea de echipe de dezvoltare specializate pentru fiecare aplicatie, pe de alta parte, obliga intreprinderile sa investeasca in instrumente capabile sa acopere circuitul complet al documentelor si compatibilitatea cu platformele deja existente.

Marea evolutie a documentului consta in capacitatea sa de a deveni inteligent si de a fi administrat corespunzator, fara a contribui la cresterea costurilor ansamblului circuitului de productie documentara. Timpii de reactie tind sa se scurteze, cultura intreprinderii poate fi mai reactiva si proactiva.Documentele sunt elemente cheie pentru succesul firmelor de azi. Odata ce am intrat in secolul 21, probabil ca documentele vor deveni esenta intregii afaceri.

Pe masura ce tehnologiile se dezvolta, este de asteptat ca documentele sa imbrace noi forme si sa ofere noi posibilitati de comunicare.
Schimbarea mediului de stocare al documentelor s-a produs initial fara schimbarea principiilor traditionale valabile pentru managementul documentelor pe hartie. Aplicarea vechilor principii a creat initial probleme in managementul documentelor electronice. Dintre acestea putem mentiona:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.