Doina

Trimis la data: 2006-11-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 2336
Autor: Felixx
Dimensiune: 7kb
Voturi: 365
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Doina.Poporul român a creat un adevărat tezaur artistic dând la iveală opere literare în care şi-a exprimat năzuinţele, a cântat vitejia strămoşească şi a dat glas sentimentelor şi gândurilor sale. Doina este una dintre creaţiile literare reprezentative. Este considerată o creaţie specific românească care îmbogăţeşte folclorul literar alături de basme, balade etc. Ca specie literară, doina este o operă lirică în versuri în care se exprimă o gamă largă de sentimente (de dor, de jale, de dragoste) caracterizate printr-o deosebită profunzime şi care se interpretează pe o melodie.Doina
Doina are deci, anumite trăsături caracteristice. Este o operă literară lirică, deoarece eul liric, vocea autorului anonim exprimă o mare varietate de sentimente în mod direct.

Doina.Sentimentele şi conţinutul de idei sunt exprimate prin intermediul imaginilor artistice realizate cu ajutorul figurilor de stil. Ca procedeu artistic predomină personificarea care ajută la realizarea unui motiv des întâlnit în doină: motivul legături omului cu natura.

Ca versificaţie, doinele au câteva trăsături specifice, sunt scurte ca întindere, versurile au măsura de 7-8 silabe şi rima împerecheată sau monorimă, ritmul este trohaic. Elementele de versificaţie sunt în armonie cu sentimentele exprimate şi îi dau doinei o muzicalitate proprie poeziei populare.

Pe lângă trăsăturile care o individualizează, are şi trăsăturile literaturii populare: caracter anonim, colectiv, oral, sincretic şi expresiv.Poezia populară „Doina” are toate trăsăturile speciei rare denumită doină.

În primul rând este o operă lirică, iar lirismul e evident prin prezenţa eului liric, care îşi exprimă în mod direct sentimentele de admiraţie şi preţuire faţă de doină considerată drept cântec de alinare a suferinţelor, dar şi de trezire a voiniciei.
Doina apare personificată, i se adresează ca unei fiinţe dragi folosind vocativul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.