Domeniul public

Trimis la data: 2010-06-19 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Vali prislop Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asa cum s-a constatat si in literatura juridica interbelica, nici legislatia si nici jurisprudenta din prezent nu ofera nici o definitie satisfacatoare a domeniului public si nici o clasificare a acestuia.
In general, domeniul public este definit prin alcatuirea sa, respectiv prin bunurile mobile sau imobile care il compun. Din dispozitiile art. 1 si 3 din Legea nr. 213 /1998 putem sa distingem conditiile prin care un bun poate sa fie considerat apartinand domeniului public. Astfel, pot fi considerate bunuri ce alcatuiesc domeniul public:

In literatura juridica s-a aratat ca prin bunuri de uz public se inteleg acele bunuri care sunt destinate chiar prin natura lor de a fi folosite de toti cei administrati si la care au acces toate persoanele (de exemplu parcurile, pietele, strazile, etc). Prin bunuri de interes public se inteleg bunurile care au destinatia de a fi folosite in cadrul unei activitati care intereseaza pe toti membri societatii, desi nu pot fi folosite de orice persoana: de exemplu terenurile pe care sunt amplasate scoli, biblioteci, teatre, muzee [1].

Statul sau unitatile administrativ-teritoriale exercita posesia, folosinta si dispozitia asupra bunurilor care alcatuiesc domeniul public, in limitele si in conditiile legii. In literatura juridica s-a sustinut si opinia ca administratia nu are asupra bunurilor din domeniul public un drept de proprietate privata, neavand jus utendi, fruendi et abutendi [2]. Dispozitiile constitutionale, ale Legii nr. 213/1998, precum si ale altor legi speciale, nu fac altceva decat sa determine bunurile care fac obiectul exclusiv al domeniului public prin enumerare, lasand la latitudinea legiuitorului de a incadra si alte bunuri in aceasta categorie prin formularea "precum si din alte bunuri" cu conditia ca acestea sa fie de uz sau de interes public national si sa fie declarate ca atare prin lege.

In general, domeniul public este alcatuit din bunurile prevazute la art. 138 alin. 3 din Constitutie, din cele stabilite in anexa la Legea nr. 213/1998 si din orice alte bunuri, care potrivit legii, sau prin natura lor sunt de uz si de interes public, si sunt dobandite de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale prin modurile prevazute de lege. Prin prisma dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 213/1998, putem distinge un domeniu public al statului, un domeniu public al judetelor, un domeniu public al comunelor, oraselor si al municipiilor [3].

Domeniul public al statului este alcatuit din bunurile prevazute la art. 138 alin. 3 din Constitutie, din cele prevazute in anexa 1 la Legea nr. 213/1998 (de exemplu bogatiile de orice natura ale subsolului in stare de zacamant, spatiul aerian, apele de suprafata cu albiile lor minore, malurile si cuvetele lacurilor, apele subterane, apele maritime interioare, faleza si plaja marii, padurile si terenurile destinate impaduririi, terenurile care au apartinut domeniului public al statului inainte de 6 martie 1945, parcurile nationale, rezervatiile naturale si monumentele naturii, patrimoniul natural al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii,

resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, infrastructura cailor ferate, inclusiv, tunele, drumurile nationale, drumurile nationale europene, canalele navigabile, lacurile de acumulare, porturile maritime si fluviale, pistele de decolare si aterizare, statuile si monumentele, muzeele, colectiile de arta, terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea autoritatile publice centrale, etc. Unele dintre aceste bunuri se regasesc si in dispozitii ale unor legi speciale, cum ar fi suprafetele terestre si acvatice, inclus terenurile aflate permanent sub apa, care intra in componenta biosferei Delta Dunarii, impreuna cu resursele naturale pe care le genereaza, constituie patrimoniu public de interes national, potrivit art. 10 al 1 din Legea nr. 82/1993 [4].

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.