Domeniul specializat al marketingului

Trimis la data: 2013-07-29 Materia: Marketing Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Desi a fost aplicat mai intai in domeniul bunurilor materiale, optica de mk. si-a facut simtita prezenta treptat si in alte domenii ale vietii societale . Perioada de afirmare a mk. de servicii a coincis cu cea in care in economia mondiala serviciile au cunoscut o puternica dezvoltare . Odata cu dezvoltarea societatii s-a impus necesitatea utilizarii metodelor, tehnicilor si intrumentelor specifice marketingului in vederea anticiparii reactiilor pietei, cunoasterii schimbarilor din cadrul ei si nu in ultimul rand contracararei concurentei .

Domeniul mk. serviciilor a cunoscut 2 etape distincte pt. dezvoltarea sa : Dezvoltarea extensive Odata cu dezvoltarea treptata a tuturor serviciilor adresate individului si societatii, s-a impus si abordarea lor intr-o viziune de mk. . Initial optica specifica a fost aplicata in domeniul turismului, ulterior a abordat la aceasta viziune si domeniul transporturilor, serviciilor financiar-bancare, ajungandu-se in present la utilizarea metodelor si tehnicilor de mk. in toate tipurile de servicii cunoscute .

2. Dezvoltarea intensiva, care are urmatoare caracteristici :
a. utilizarea pe scara larga a metodelor, tehnicilor si instrumentelor specifice marketingului particularizarea notiunilor si conceptelor de mk. la domeniul serviciilor si tendintele de innoire si imbogatire cu concepte si termini noi cum ar fi extinderea ariei mixului de mk. de la 4 la 7 variabile prn captarea unor variabile considerate esentiale in domeniul serviciilor : implicarea umana (oamenii, participantii), dovezile fizice, procesul .

In opinia unor autori exista 2 categorii de participanti aflati in corelatie : membri personalului de contact ai firmei si clientii .
Dovezile fizice corespund in general seviciilor ce pot fi percepute prin cele 5 simturi . Ele sunt date de elementele decor, culoare, luminozitate, temperatura, zgomot, ventilatie,etc. si constituie indici importanti utilizati de clienti in evaluarea calitatii serviciilor .
Procesul sau managementul operatiilor cuprinde toate etapele ce permit crearea si prestarea unui serviciu (fluxurile de productie, controlul prestarii, asigurarea clientului, flexibilitatatea, viteza de lucru, capacitatea de productie) .

c. delimitarea particularitatilor si rolului determinant al politicilor de produs si de distributie de celelalte variante ale mixului de mk., apreciate fiind ca modificate in raport cu mixul traditional .
d. imbogatirea sistemului conceptual cu notiuni noi : servuctie, zona de toleranta, relatii preferentiale

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.