Domiciliul persoanei fizice

Trimis la data: 2005-01-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 2631
Autor: Gabriel Manea Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aceasta sintagma, domiciliul persoanei fizice interseaza nu numai raporturile de drept civil ci si alte ramuri de drept . Dar aici avem in vedere „domiciliul” ca atribut de identificare in raporturile civile .

Institutia domiciliului este alcatuita din norme cuprinse in mai multe legi, decrete si hotarari ale guvernului. Decretul nr. 31/1954 (art. 13-15) ; Codul familiei (art. 11,100,102,122 ); Legea nr. 105/1996 privind evidenta populatiei si cartea de identitate . H.G. 111,112/1997 e.t.c.

Domiciliul persoanei fizice
Doctrina a oferitdiferite definitii domiciliului, plecandu-se de la prevederea art. 13 din Decretul 31/1954 : „Domiciliul persoanei fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica sau principala .”
Domiciliul poate fi de mai multe feluri:
domiciliul de drept comun
domiciliul legal
domiciliul conventional

Domiciliul persoanei fizice
Pentru toate aceste tipuri de domiciliu exista cate o definitie, dar mai intai sa-l definim fara sa tinem cont de ele . Prin domiciliu se intelege acel atribut de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza in spatiu, prin indicarea unui loc avand aceasta semnificatie juridica .

Expresia latina „ domun colere „ (domiciliu) – casa pe care o locuieste cineva .Pentru a deosebi locuinta statornica de locuinta temporara ,se folosesc doua notiuni juridice,domiciliu respectiv, resedinta .Domiciliul persoanei fizice prezinta importanta in toate ramurile dreptului, acum insa studiem importanta sa pentru ramura civila a dreptului . Dintre domeniile dreptului civil pentru care domiciliul are un rol important mentionam : domeniul capacitatii civile – „ Arendasul, persoana fizica trebuie sa fie cetatean roman cu domiciliul in Romania, sa prezinte garantiile solicitate de arendator „ – art. 3 Legea 16/1994 a Arendarii .

Domeniul obligatiilor civile- art. 1104 Cod civil :” Plata trebuie a se face in locul aratat in conventie . Daca locul nu este aratat, plata ,in privinta lucrurilor certe si determinate se va face in locul in care se gasea obiectul obligatiei in timpul contractarii . In orice alt caz, plata se face la domiciliul debitorului .”

domeniul succesoral- locul deschiderii succesiunii este ultimul domeniu al defunctului, de aceasta se leaga unele consecinte juridice; Legea 36/1995 art. 68 .domeniul investitional- sunt de amintit O.G. nr. 92/1997 care stabileste notiunea de investitor :” persoana fizica sau juridica , rezidenta sau nerezidenta , cu domiciliul sau cu sediul permanent in Romania ori in strainatate , care investeste in Romania , in oricare dintre modalitatile de la lit. a.) si b.) .

Domiciliul fiind un drept personal nepatrimonial are caracterele unui asemenea drept :
opozabilitate erga omnes
inalienabilitate
imprescriptibilitate
personalitate
universalitate

Pe langa aceastea mai sunt cateva caractere :
stabilitate
obligativitate
unicitate

1.) Stabilitatea- caracterizeaza domiciliul de drept comun si cel legal iar nu pe cel conventional . Art. 13-14 din Decretul nr. 31/1954 si art. 25 (1) din Legea 105/1996 desemneaza acest caracter juridic specific al domociliului prin formula „ domiciliu statornic ” , prin acest caracter domiciliul se deosebeste de resedinta .

2.) Unicitatea domiciliului –se exprima prin ideea ca la un moment dat o persoana are un singur domiciliu ( de drept comun sau legal ) . daca o persoana fizica are mai multe locuinte, numai una are valoare juridica a domiciliului si anume cea principala . Decretul nr. 31/1954 ; Legea 105/1996 art. 24(2) . Unicitatea domiciliului nu exclude in timp schimbarea domiciliului .

3.) Obligativitatea domiciliului – este caracterul ce decurge din functia social-juridica a domiciliului, de a fi mijloc de individualizare in spatiu, a persoanei, in care este interesata si societatea, iar nu numai titularul; situatiile de exceptie- nomazii si vagabonzii- nu infirma, ci confirma regula, care este tocmai obligativitatea domiciliului .

Dupa cum spunea mai sus domiciliul poate fi de mai multe feluri, adica poate fi :
–domiciliul de drept comun
– domiciliul legal
– domiciliul conventional

Domiciliul mai poate fii clasificat in functie de teritoriu, poate fi domiciliul in tara (Romania) fata de domiciliul in srainatate .
Dupa succesiunea lor,putem vorbi de vechiul domiciliu si domiciliul actual .Din punct de vedere al sotilor se poate distinge situatia-regula aceea a domiciliului conjugal comun- fata de situatia de exceptie, aceea a domiciliilor separate .

Domiciliul de drept comun
In lipsa unui text legal care sa reglementeze stabilirea domiciliului de drept comun, trebuie sa admitem ca de eo quod plerumque fit , persoana fizica isi vede convertit domiciliul legal, pe care l-a avut pana la majorat in domiciliu de drept comun .

Totusi art. 24 dispune : „ Cetatenii romani cu domiciliul in Romania au dreptul sa-si stabileasca sau sa-si schimbe domiciliul ori resedinta in orice localitate din tara , in conditiile legii .
Putem defini domiciliul de drept comun ca fiind „ acel drept al persoanei fizice de a se individualiza, in spatiu prin locuinta sa statornica .O ipoteza speciala de domiciliu de drept comun este cea reglementata de art. 102 din codul familiei , astfel : „Autoritatea tutelara poate da incuviintare copilului , la cererea acestuia , dupa implinirea varstei de 14 ani „ sa-si schimbe felul invataturii ori pregatiri profesionale stabilita de parinti sau sa aibqa locuinta pe care o cere desavarsirea invataturii ori pregatirii profesionale .

Rezulta , din cele de mai sus , ca in principiu, domiciliul de drept comun are ca titular persoana fizica cu deplina capacitate de exercitiu si prin exceptie , poate evea ca titular si pe minorul de 14 ani .

Potrivit art. 25(2) din Constitutie : „ Fiecarui cetatean ii este asigurat dreptul de a-si stabili domiciliul sau resedinta in orice localitate din tara, de a emigra, precum si de a reveni in tara .”
Potrivit art. 28 din Legea 105/1996 : „ Persoana care isi schimba domiciliul este obligata ca in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa , sa se prezinte la formatiunea de evidenta a populatiei pentru eliberarea unei noi carti de identitate „.

Potrivit art. 10 din Legea nr. 105/1996 :” Cartea de identitate este documentul care se elibereaza cetateanului roman cu domiciliul in Romania , la implinirea varstei de 14 ani , si cu care se face dovada identitatii si a domiciliului si a cetateniei romane .
Dovada identitatii , cetateniei romane si a domiciliului minorului sub 14 ani se face cu Certificatul de nastere al acestuia si cu cartea de identitate a parintelui sau a reprezentantului sau legal .

Persoanele fizice care au domiciliul legal sunt prevazute in art. 14 si 15 din decretul 31/1954 si art. 2,3,4 si 5 din Legea 105/1996 .
Potrivit art. 14 : „ Domiciliul minorului este la parintii sai sau la acela dintre parinti la care el locuieste statornic .Domiciliul minorului incredintat de instanta unei alte persoane ramane la parintii lui, iar in cazul in care au domiciliile separate si nu se inteleg, instanta judecatoreasca decide la care dintre parinti va avea domiciliul minorul.

Domiciliul minorului este la reprezentantul sau legal , in cazul in care se afla sub tutela .Potrivit art.100 din Codul familiei :” Copilul minor locuieste la parintii sai . Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor decide , de comun acord , la care dintre ei va locui copilul . In caz de neintelegere intre parinti, instanta judecatoreasca, ascultand autoritatea tutelara, precum si pe copil, daca acesta a implinit 10 ani, va decide tinand seama de interesele copilului.”

Prin domiciliul legal se intelege acel domiciliu care este stabilit de lege pentru anumite categorii de persoane fizice .Caracteristicile acestui tip de domiciliu sunt :
este stabilit de lege
are semnificatia unei ocrotiri a unor persoane fizice
coincide cu domiciliul de drept comun al persoanei fizice care exercita ocrotirea .

Domiciliul legal se schimba o data cu schimbarea domiciliului de drept comun al persoanei fizice care face ocrotirea .Pentru minor, schimbarea domiciliului mai poate interveni in caz de reincredintare, prin hotarare judecatoreasca .

Domiciliul legal , in principiu, se dovedeste prin probarea domiciliului de drept comun al persoanei care asigura ocrotirea celui cu domiciliul legal, potrivit art. 10 alin .4 din Legea nr. 105/1996 .

C.)Nefiind un domiciliu veritabil, reglementarea domiciliului conventional nu se gaseste in Decretul 31/1954, ci in Codul de procedura civila si in Codul civil .Potrivit art.19 din C.proc.civ. :” Partile pot conveni , prin inscris sau prin declaratie verbala in fata instantei, ca pricinile privitoare la bunuri sa fie judecate de alte instante decat acelea care potrivit legii au competenta teritoriala, afara de cazurile prevazute de art. 13,14,15,si ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.