Domnul Goe(caracterizare) - I.L.Caragiale

Trimis la data: 2005-05-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.18 / 10
Downloads: 3403
Autor: Corina Brancoveanu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 370
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Personajul principal al schiţei este Goe, numele lui figurând şi în titlul operei. El participă la toate momentele acţiunii, faptele importante fiind săvârşite de el, pe când celelalte personaje reacţionează în funcţie de năzbâtiile ,,puişorului". Astfel el este prezentat atât în aşteptarea trenului, în timpul călătoriei, cât şi în momentul sosirii în capitală.
Fiind vorba de o schiţă autorul narează faptele determinate doar de un singur moment semnificativ din viaţa personajului principal şi anume călătoria făcută cu trenul până la Bucureşti, în compania celor trei doamne: mam-mare,mamiţa şi tanti Miţa. Sentimentele scriitorului sunt exprimate indirect prin intermediul faptelor şi al personajelor căci schiţa este o operă epică în care apar ca elemente constitutive acţiunea personajelor şi al autorului.

Ca în orice operă epică întâmplările narate se constituie în momente ale subiectului operei literare.Astfel ca în expoziţiune aflăm că tânărul Goe împreună cu cele trei doamne frumos gătite aşteaptă cu nerăbdare pe peronul din ,,urbea X" trenul accelerat care trebuie să-i ducă în Bucureşti. Goe însuşi este îmbrăcat într-un frumos costum de marinar şi este ,,impacient" şi încruntat că trenul nu soseşte.

O discuţie ,,filologică" vizând pronunţarea corectă a cuvântului marinar se încheie cu concluzia plină de obrăznicie dar categorică a lui Goe:,,Vezi că sunteţi proaste amândouă!"Sosirea trenului şi urcarea precipitată a celor patru ,,distinşi" pasageri constituie intriga acţiunii.Acum câţiva tineri politicoşi le oferă locurile lor dar Goe rămâne pe coridor ,,cu bărbaţii".

Desfăşurarea acţiunii cuprinde întâmplările din timpul călătoriei cu Goe şi a însoşitoarelor sale până la Bucureşti. Mai întâi el nu-l ascultă pe un tânăr binevoitor care-l sfătuieşte să nu scoată capul pe fereastră. Urmarea neascultării este pierderea pălăriei şi a biletului de călătorie care era “în panglica pălăriei”, iar ţipetele lui Goe ca să oprească trenul sunt zadarnice. Între timp soseşte şi conductorul care cere biletele la control.

După lungi discuţii gen mahala cele trei doamne sunt nevoit să plătească “puişorului” şi o amendă “pe deasupra”.Afectată şi nervoasă mamiţica îl ceartă pe Goe. Mam-mare îi ia apărarea şi din această dispută, odorul tras de mână de o parte şi de alta se rezimă în nas “de clenţa uşii de la cupeu” şi începe să urle. Totul se termină căci bunica prevăzătoare ca de obicei a luat şi un beret pe care îl oferă lui Goe în locul pălăriei. Mamiţa după ce se preface că este supărată îi dă o ciucalată şi scena ia sfârşit printr-o avalanşă de pupături.

În timp ce cucoanele se dau în vorbă “de una de alta” Goe dispare de pe coridor. Mam-mare e disperată până ce aude bubuituri în uşa compartimentului unde nu intră decât o persoană. Goe se blochează în cabina de toaletă dar este eliberat graţie intervenţiei conductorului. Din nou cucoanele răsuflă uşurate şi-l sărută pe cel eliberat ca şi cum l-ar vedea “după o îndelungată absenţă”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.