Don Quijote

Trimis la data: 2007-06-09
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 15
Autor: Savu Mirea
Dimensiune: 6kb
Voturi: 198
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Don Quijote este opera de capatâi a lui Cervantes. În 1604, pe când se afla la Valladolid, începe să lucreze la roman. Prima parte a acestuia apare în 1605 şi constituie un eveniment literar, cunoscând un puternic succes. Continuarea romanului apare abia mai târziu, în 1615.
Don Quijote este un hidalgo sărac din La Mancha, om cu mintea rătăcită din pricina lecturilor insistente profilate pe un singur tip de cărţi: romanele cavalereşti; între care Amadis de Gaula ocupă un loc de cinste. Astfel influenţat de lecturi, Don Quijote porneşte la drum ca un adevărat cavaler, încălecând pe Rosinanta, o mârţoagă, alegându-şi nişte arme din carton şi consacrându-şi faptele alesei inimii sale, Dulcineea din Toboso, de fapt o simplă ţărancă nu prea frumoasa. În drumul său se opreşte mai întâi la un han unde îl ia pe hangiu drept castellan. Întâlnind un ţăran ce-şi bătea servitorul legat de un copac, il oblige pe acesta să-l dezlege şi să-i plătească simbria. Întâlneşte apoi nişte negustori cărora le cere să proclame pe Dulcineea drept cea mai frumoasă doamnă din lume. Este însă grav bătut şi astfel trebuie să se întoarcă acasă, îmbolnăvidu-se. Prietenii lui ştiu că responsabile pentru demenţa lui sunt cărţile de aventuri, pe care hotărăsc să le ardă, cruţând doar doua: Dina de Montemayor si Amadis de Gaula.

După însănătoşire, eroul hotărăşte să plece din nou, de această dată luându-şi un însoţitor, pe Sancho Panza, pe care îl convinge să-i fie scutier. Ia nişte mori de vânt drept uriaşi, cu care vrea să se bată, iar în trăsura pe care o însoţesc nişte călugări benedictini îşi închipuie că se afla o prinţesă răpită. Pornind la atac împotriva convoiului, este din nou lovit.

Unor păstori care îl adăpostesc le ţine nişte discursuri despre vârsta de aur a omenirii, când “mişcările iubitoare ale sufletului se arătau cu naivitate, fără ca cineva să caute a le pune într-o lumină mai bună, prin ocolul meşteşugit al cuvintelor. Nu există înşelăciune, minciună şi răutate, care să se amestece cu inima deschisă şi cu buna credinţă”.De la păstori află Don Quijote de povestea lui Grisostomo, care îşi dăduse viaţa pentru a obţine iubirea frumoasei păstoriţe Marcela. După ce pleacă de la păstori, cei doi sunt atacaţi de păzitorii unor iepe, din pricina Rosinantei, care fusese atrasă de nechezatul acestora. O turmă de oi capătă în ochii celor doi aspectul unei armate de duşmani, şi o atacă. Ciobanii îi bat din nou. Eliberează un convoi de condamnaţi în lanţuri, convins că a reparat o nedreptate. Puşcăriaşii, în schimb, îi atacă cu pietre, iar unul îi fură măgarul lui Sancho. Întâlnind pe bărbierul unui sat, îi iau lighenaşul, pe care îl cred coiful unui vrednic cavaler, coif pe care Don Quijote hotărăşte să-l poarte ca pe un trofeu de cinste.

În Sierra Morena află pe nefericitul Cardenio, nebun din pricina unei iubiri neîmpărtăşite. Pe malul unei ape o descoperă pe Dorothea, iubita lui Fernando. Dorothea îi povesteşte lui Don Quijote de Lucinda, iubita răpită a lui Cardenio. Ajunşi la un han, Don Quijote şi Sancho Panza iau butoaiele cu vin drept uriaşi şi le spintecă, spre marea supărare a hangiului. La han apar călători mascaţi. Sunt Don Fernando si Lucinda, pe care Don Quijote o redă lui Cardenio, iar Fernando o regăseşte pe Dorothea. După alte întâmplări, Don Quijote este dus acasă, în La Mancha. Ajunge într-o duminică după-amiază, mai mult mort decât viu.

După o lună, el încă nu este vindecat de nebunie şi încearcă să-l convingă pe Sancho să pornească din nou spre El Dorado. Palatul Dulcineei nu se vede nicăieri şi cand, spre a-l consola, Sancho îi arată lui Don Quijote o ţărancă oarecare, acesta consideră că ceva necurat s-a întâmplat şi că sub chipul had al aceleia se află gingaşa doamnă a sufletului său. După un duel cu bacalaureatul Sanson Carrosco, un compatriot, învingătorul Quijote atacă un transport de lei care obosiţi, nu reacţionează. Don Quijote “cavalerul tristei figuri”se va autointitula de acum “cavalerul leilor”.
Quijote îi făgăduise de multă vreme lui Sancho guvernământul unei insule, ca răsplată pentru osteneala şi loialitatea lui. Ajunşi la castelul unui duce, acesta îl determină pe Quijote să-şi ţină promisiunea. El îl numeşte pe Sancho drept guvernator al insulei Barratoria. Sancho se dovedeşte însă incapabil şi renunţă la înalta însărcinare ce-i fusese oferită.

După o mulţime de alte peripeţii, Quijote se întoarce în casa sa şi cade într-un somn greu. Când se trezeşte este vindecat de nebunie, înţelege tot ceea ce făcuse înainte şi simte că i se apropie sfârşitul. Sancho Panza îl plânge, pentru că-i plăcuse jocul nebunesc al stăpânului său, deşi de multe ori el fusese cel care încercase să-i arate absurditatea şi inutilitatea tuturor actelor sale, în care, de altfel, se va complace el însuşi. Don Quijote moare cu mintea vindecată complet, ca prin minune.

Într-un studiu închinat Cavalerului de la Mancha, se remarcă faptul că romanul Don Quijote al lui Cervantes urmăreşte cu exactitate scenariul iniţiatic de sursă medievală, mulţumită căruia Don Quijote trece prin diverse experienţe căutând să ajungă la “starea reprezentată de vârsta de aur” a omenirii. Este Don Quijote victima unei false percepţii a realităţii, sau nu? El nu vede sau nu vrea să vadă realitatea?
Romanele cavalereşti şi pastorale, filozofia neoplatoniciană sunt când atacate, când - paradoxal - folosite ca termeni de comparaţie şi elemente de construcţie fundamentale. Astfel, prin romanul Don Quijote apare unul din primele romane moderne. Personajul Don Quijote vorbeşte şi gândeşte într-o permanentă intertextualitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.