Don Quijote

Trimis la data: 2006-11-17
Materia: Spaniola
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.16 / 10
Downloads: 11746
Autor: Marry
Dimensiune: 10kb
Voturi: 628
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Don Quijote.Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616), cel mai mare scriitor al Spaniei şi unul dintre cei mai mari ai literaturii universale, s-a născut într-o familie de origine nobilă,dar săracă. A avut o viaţă foarte agitată: a studiat la diferite universităţi, studii mereu întrerupte, apoi s-a înrolat în armată. Erou în bătălia navală de la Lepato contra turcilor, Cervantes s-a întors din bătălie fără braţul stâng. În drum spre patrie este capturat de corsari mauri şi dus în captivitate la Alger, unde va sta cinci ani.Don Quijote
Don Quijote.Reîntors în Spania, se dăruieşte idealurilor literelor. Scrie un roman pastoral, versuri, drame, mai multe comedii şi farse, 12 nuvele- adevărate capodopere ale genului.apoi devine perceptor de birouri, timp de câţiva ani. Pentru fraudele săvârşite de un ajutor al său, face şi câteva luni de închisoare, unde va medita asupra vieţii sale trecute, pline de deziluzii, înfrângeri şi amărăciuni.

Don Quijote.Bilanţul acestei vieţi,Cervantes l-a transfigurat sub forma unui roman :Don Quijote de la Mancha , una din marile capodopere ale tuturor timpurilor.Subiectul romanului este bine cunoscut: un nobil de la ţară, sărac, dar care e mândru de titlul său nobiliar de ,,hidalgo”( în spaniolă ,,hijo de algo”’- fiul unuia care a fost ,,cineva”, om de viţă veche), cititor pasionat de romane cavalereşti, îşi propune să reînvie instituţia ,, cavalerilor rătăcitori”de odinioară, şi astfel călare pe slăbănogul său cal, Rocinante, şi însoţit de mucalitul ţăran Sancho Panza ca scutier,Don Quijote porneşte ,,în ajutorul celor slabi şi năpăstuiţi” .

Din nesfârşita serie de aventuri,Don Quijote iese mereu înfrânt, suferind tot felul de necazuri şi umiliri, mereu luat în râs de ceilalţi, chiar şi de ţăranca simplă Dulcineea, cum o botezase el, văzându-o în închipuirea lui ca pe o frumoasă castelană, de care se îndrăgosteşte.

Până la urmă, după ani de asemenea nefericire şi ridicole aventuri, vindecat de închipuirile lui cavalereşti, Don Quijote( pe numele său adevărat Alonso Quijano), se întoarce acasă. Ultimul capitol al romanului, descriind sfârşitul eroului, este poate cel mai frumos din întreaga carte.

Cervantes se naşte la începutul celei de-a doua jumătăţi a ,,secolului de aur spaniol” şi trăieşte ultimii ani ai apogeului Spaniei, dublaţi de apropiata decădere, al cărei preludiu începe cu înfrângerea Armada (1588). El este fiul Renaşterii, prin toate fibrele spiritului şi fiinţei sale, reprezentant de geniu al umanismului spaniol şi universal, ca şi precursor al modernităţii, fiind după opinia unanimă, părintele primului roman modern.

Viaţa spaniolă în complexitatea ei, vegheată cu stricteţe de Inchiziţie, a fost imortalizată de Cervantes în toată opera sa şi, mai cu seamă, în capodopera Iscusitul hidalgo Don Quijote de la Mancha apărută în două părţi(1605,1615), operă reprezentativă pentru setea de sinteză a spiritului renascentist, Don Quijote străluceşte ca un astru de primă mărime, pe un cer nu prea aglomerat, dar bine acoperit, ocupându-şi locul în constelaţia lui Gargantua şi Patagruel, parodie magistrală a vieţii social-politice franceze.

Umanistul francez s-a folosit de masca uriaşilor,precum Cervantes a folosit masca nebuniei, aceasta fiind mult mai încărcată de semnificaţii.Dincolo de personajul tipic pentru un timp şi un spaţiu geografic şi spiritual determinat, el explică omul tuturor timpurilor.Fiecare generaţie are ,,Don Quijote al său”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.