Donatia

Trimis la data: 2006-02-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1793
Autor: Elena Costin Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Donatia est un ctr solemn , unilateral si cu titlu gratuit prin care donatorul cu intentie libera isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul , cu un dr real sau de creanta , marint patrimoniul celeilalte parit, numita donatar cu acelasi drept , fara a urmari sa primeasca ceva in schimb.Nu sunt donatii : premiile cadourile recompensele , operele de binefacere.

CONDITII DE VALIDITATE :OBIECTUL : bunul sa fie in circuitul civil , determinat sau determinabil , posibil licit sau sa poate exista in viitor . din bunurile viitoare doar succesiunile nedeschise nu pot forma ob donatiei Donatorul tre sa aibe calitatea de proprietar

2.CONDITII DE FORMA :intre persoane prezente : toate donatii le se fac prin acte in forma autentica deci tre sa ai ba consimtamantul ambelor parti in forma autentica – sanctiunea = nulitate absoluta . dovada existentei unei donatii nu poate fi facuta cu martori . nulitatea poate fi invocata de orice persoana . intre absenti : atat oferta cat si acceptara trebuie facuta in forma autentica , atfel nu vor produce efecte juridice , fiind nule absolut . Acceptarea sa aiba loc in timpul vietii donatorului .

Donatia
3.STATUL ESTIMATIV : daca donatia are ca ob bunuri mobile se cere ca obiectele donate sa fie trecute intrun stat estimativ semnat de donator si donatar si care sa cupinda descrierea si evaluarea , cel putin globala , a lucrurilor mobile daruite.

4.DONATIA DE IMOBILE: dreptul de preemptiune nu se aplica in cazul ctr de nonatie . trebuie respectate conditiile de forma .
5.INCAPACITATI DE A DISPUNE: minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca –nu pot fi doinatori sau reprezentanti . Incapacitati de a dispune in favoarea tutorelui-minorul nu poate dispune nici dupa ce ajuns la majorat cat timp autoritatea tutelara nu a dat tutorelui descarcare pt gestiunea sa .

6.INCAPACITATI DE A PRIMI : persoanele fizice neconcepute si org care nu au dobandit persoanlitate juridica . cetatenii straini si apatrizii nu pot primii donatii in terenuri . medicii si farmaistii , sau pers ce practica ilegal medicina nu pot primi donatiile de la bolnavul tratat , preotii de asemenea .

7.MINORII SI INTERZISII :au dr de a primii donatii dar nu au exercitiul acestui drept , acceptarea se face prin reprezentantii sai legali , sau de catre ascedentii lor de orice grad .
8.SURDO-MUTUL care nu stie sa scrie nu poate accepta o donatie decat cuasistenta unui curator denumit de autorit tutelara .

9.PERSOANELE JURIDICE pot pri9mi donatii daca dreptul care formeaza obiectul donatiei corespunde scopului stab prin lege , actul de infiintare sau statut . Donatiile facute STATULUI : -donatiile oferite ministerelor de catre ministru sau conducatorul org sau instit ; donatiile ofetite unit admin teritoriale – de catre cons judetean sau al mun buc . ; donatiile oferite regiilor autonome –de catre conducatorii acestora . daca obietul este un teren agricol se cere avizul min agriculturii .

Momentul cand capacitatea este ceruta :
REGULI APLICABILE : daca donatia se incheie prin acte separate (intre absenti ) donatorul trebuie sa fie capabil in mom facerii ofertei , in mom acceptarii ei de catre donatar si in momentul primirii comunicarii actului de acceptare caci donatia produce efecte numai din acest moment . Donatarul trebuie sa fie capabil in mom acceptarii .

Sanctiuni :
NULITATEA CTR :dispozitiile in fav unui incapabil sunt nule – nulitate relativa , nulitatea putad fi invocata de cel ocrotit , sau de succesorii sai in drepturi .
Liberalitatile intre vii sunt irevocabile .
-este nula donatia care impune donatarului plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta in viitor , si a caror valoare nu a fost specificata prin actul de donatie .

Clauzele incomp cu princ irevocabilitatii .
A)Cdt potestative : chiar daca dr transmis prin donatie este supus unei cdt suspensive sau rezolutorii , cazuale ori mixte , totusi car de irevocabilitate . astfel o donatie este nula cand este facuta sub conditie pur potestativa si cand este facuta sub o cdt simpla potestativa a donatorului .
B)Plata datoriilor viitoare nedeterminnate : este nula donatia care obliga donatarul la plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta in viitor si a caror valoare nu a fost specificata prin actul de donatie .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.