Dormanta - starea de repaus la plante

Trimis la data: 2013-06-26 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Sorescu Mihail Sorin Dimensiune: 100kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Starea de repaus se poate instala la planta intreaga, asa cum este cazul speciilor lemnoase si al arbustilor, la unele organe subterane ale plantelor bienale si perene, care sunt prevazute cu muguri (bulbi, tuberculi, rizomi, tuberobulbi), sau la cele prevazute cu embrioni (seminte).Starea de repaus poate fi: a) totala, atunci cand se instaleaza la intreaga planta, cum ecazul speciilor bianuale ; b)partiala, atunci cand sem anifesta numai la organele detasate ale plantei, cele prevazute cu muguri (bulbi, rizomi,

Pentru multe specii de plante repausul vegetativ este obligatoriu, pentru a putea trece la o noua faza de crestere vegetativa. Cercetarile au aratat ca, in aceleasiconditii nefavorabile de mediu organele in repaus, au o mai mare rezistenta, decat organele de crestere.
De asemenea, unele seminte nu pot incolti daca nu au parcurs faza de repaus, chiar daca au asigurate conditiile optime pentru germinare.
Conceptia clasica privind mecanismul de inducere a repausului vegetativ, sustine rolul prioritar al hormonilor si in special al acidului abscisic.

In anul 1968 Milborrow a descoperit acidul abscisic in seminte, iar in perioada care a urmat, numerosi cercetatori au studiat efectul acestui hormon vegetal. In prezent se considera ca repausulvegetativ este reglat genetic.Cercetarile efectuate au precizat ca la secara,soiul Petkus, repausul este controlat de o singura gena, la grau sunt implicate cel putin doua iar la pomii fructiferi cu exceptia alunului procesul este controlat de mai multe gene.

Dupa Martin (1991), controlul genetic al repausului vegetativ este complex. In prima etapa factorii ambianti determina expresia genelor repausului, care induc formarea unui ARNm ce codifica biosinteza protein-enzimelor implicate in sinteza acidului abscisic, care inhiba procesele de crestere.In cea de a doua etapa au loc modificari morfologice si fiziologice, corelate cu diminuarea intensitatii reactiilor metabolice din tesuturile care intra in repaus.

In procesul de inducere a repausului vegetativ sunt implicate nucleotidele adenilate a caror sinteza este blocata pe parcursul acestei perioade. Nucleotidele reprezentate de uridin trifosfat (UTP), citozin trifosfat (CTP) si guanozin (GTP) sunt indispensabile pentru cresterea mugurilor, constituind forme de transport pentru glucide.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.