Dostoievski si catalepsia

Trimis la data: 2015-08-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Marinela_E
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Vizionarea unor filme iti trezesc amintiri, la fel ca si mie, dupa ce am vazut filmul Contele de Rauzan, cel care avea o forma aparte de boala, si anume catalepsie.
La fel si scriitorul Feodor Mihail Dostoievski avea o forma rara de epilepsie, catalogata azi, ca fiind catalepsie. Cati stiu ca el , in vremea studentiei avea puse in camera afise, prin care isi atentiona colegii ca:eu, n-am murit, si va aud tot ce faceti si tot ce vorbiti...sa nu ma ingropati, pentru ca ma voi trezi singur.
Dostoievski a ajutat medicii in studierea acestui caz rar de epilepsie, el insusi fiind fiu de medic (Jurnalul unui scriitor- 1876). El nu s-a apropiat niciodata cu drag de taranul rus, pentru ca tatal sau, doctorul Mihail Dostoievski a fost ucis de acestia intr-o incaierare, el s-a apropiat mai mult de oamenii de la oras..
Fiind primul scriitor realist care lucreaza cu omul, si cel mai aproape de el, debuteaza in anul 1846 cu nuvela Oameni sarmani, debut facut sub inraurirea lui Gogol si a lui Bielinski, precum si a ideilor socialismului utopic din deceniul al V-lea al secolului al XIX-lea.

El nutrea o ura neimpacata fata de randuielile iobagiste.
In perioada 1861-1862 apare Casa mortilor in care el reda viata celor din ocna tarista,si zugraveste cu o forta zguduitoare o serie de personaje pregnante si viguroase.
Traind in epoca de prefaceri acute a Rusiei iobagiste, in epoca dezvoltarii vertiginoase a capitalismului, scrie romane cum ar fi: Demonii, Oamenii din subterane, Idiotul, Crima si pedeapsa, Fratii Karamazov, etc.

Romanele sale sunt scrise la comanda, pentru ca tot timpul era incoltit de creditori, amenintat de editori cu pierderea dreptului de autor, etc. Romanul Jucatorul a fost scris in doar doua saptamani. Personajele sale reprezinta oameni bolnavi si abrutizati.
In romanul Idiotul (1867-1868), ideea principala consta in zugravirea unui om cu totul sublim. In centrul atentiei scriitorului se afla probleme de ordin etic si psihologic.

El zugraveste aici un vast tablou al Petersburgului din perioada de dupa reforma anilor saizeci. Alaturi de varfurile aristocratiei si functionarimii, iau parte la actiunea romanului oameni din paturile sociale cele mai felurite, de profesiile cele mai diferite, oameni degenerati din valtoarea marelui oras burghez.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.