Doua Loturi

Trimis la data: 2009-09-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 8.58 / 10
Downloads: 246
Autor: Anutza
Dimensiune: 5kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela este o specie a genului epic in proza, cu un singur fir narativ si cu un conflict care implica un numar redus de personaje, acordandu-se o importanta mai mare caracterizarii personajelor decat actiunii propriu-zise.
Tema nuvelei ‘Doua Loturi’ o constituie dorinta de imbogatire a unui neinsemnat functionar, care viseaza sa-si depasasca conditia socialaprin castiguri nemuncite. Nuvela prezinta drama omului obisnuit pus in situatii neobisnuite, care prin jocul inexplicabil a norocului si al ghinionului se situeaza la limita dintre comic si tragic.
Subiectul are un singur fir epic si anume acela al cautarii biletelor de loterie. Fiind o opera epica, actiunea este desfasurata pe momente ale subiectului.

Nuvela debuteaza cu intriga, unde sunt prezentatii sorii Popescu care cautau disperati doua bilete de loterie. Expoziiunea clarifica imprejurarile in care s-au cumparat cele doua lozuri: cu banii imprumutati de la capinatnul Pandele, iar la extragerea din ziua precedenta ele au iesit castigatoare.

Desfasurarea actiunii cuprinde episoadele cautarii biletelor. Solicitand un concediumedical de trei zile, Lefter incepe cautarea biletelor, amintindu-si ca sunt in jacheta pe care sotia sa a dat-o unei tiganci pe 10 farfuri.

Lefter cu capitanul Pandele, comisarul Turtureanu si sergentul, merg in mahala si le aresteaza abuziv pe chivute si le duc la sectie. Interogatoriu esueaza si pana la urma tigancile sunt eliberate si, culmea ghinionului seara la bererie, Lefter se intalneste cu sefullui care ii solicita sa se inoarca la serviciu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.