Doua Loturi - Ion Luca Caragiale

Trimis la data: 2006-06-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 1668
Autor: Anonim
Dimensiune: 5kb
Voturi: 130
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.L. Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii române. Opera lui vasta cuprinde: nuvele (În vreme de război; O făclie de Paşte), schiţe (Vizită; D-l Goe), piese de tiatru (O scrisoare pierdută; O noapte furtunoasă). Nuvela este opera epică în proză, cu o acţiune mai dezvoltată decât a schiţei şi mai restrânsă decât a romanului, cu un singur fir narativ, având o intrigă mai complicată, ce determină conflicte puternice, prin care se evidenţiază caracterul mai multor personaje.
Nuvela este opera epică în proză, cu o acţiune mai dezvoltată decât a schiţei şi mai restrânsă decât a romanului, cu un singur fir narativ, având o intrigă mai complicată, ce determină conflicte puternice, prin care se evidenţiază caracterul mai multor personaje.

''Două loturi'' are ca temă soarta micilor funcţionari, care aspiră să depăşească umila lor condiţie prin intermediul unor câştiguri faciale, neaşteptate.

Acţiunea nuvelei, mai dezvoltată decât a schiţei, este plasată în Bucureştiul începutului de secol XX şi cunoaşte o mare mobilitate în spaţiu, având mai multe locuri de desfăşurare: casa lui Lefter Popescu, mahalaua Farfurigiilor, casa chivuţelor, secţia de poliţie, berăria, ministerul, sediul loteriei. Întâmplările nu sunt prezentate în ordine cronologică. Astfel, intriga devansează expoziţiunea, înfăţişându-i pe soţii Popescu în căutarea fertilă a celor două bilete de loterie rătăcite. Durata acţiunii este mai întinsă, acoperind o perioadă îndelungată de timp.

Expoziţiunea împrejurările prin care Lefter Popescu a ajuns să cumpere cele două loturi, cu bani împrumutaţi de la căpitanul Pandele.

Desfăşurarea acţiunii cuprinde întâmplările legate de încercările disperate ale funcţionarului de a recupera biletele pierdute: descinderea în mahalaua Farfurigiilor, arestarea ţigancelor, întoarcerea lui Lefter, ameninţat cu concedierea, la minister.

Acţiunea atinge punctul culminant în momentul în care Lefter, găsind biletele în sertarul biroului, îşi dă demisia şi se îndreaptă spre sediul loteriei peantru a-şi ridica banii câştigţi.

Nuvela propune două variante de Deznodământ. Lefter este imaginat peste câţiva ani de la nefericita întâmplare ca un bătrân rătăcind pe străzile Bucureştiului şi repetând mecanic cuvântul ''viceversa'', în timp ce soţia lui ajunge într-o mănpstire unde colecţionează cioburi - obsesie declanşată de spargerea farfuriilor. A doua variantă de deznodământ este cea a cititorului, care are astfel posibilitatea de a întregi opera.

Textul aparţine genului epic, deoarece autorul construieşte, cu ajutorul cuvintelor, o lume imaginară. Ca orice scriere epică, nuvela are acţiune şi personaje, prin intermediul cărora autorul îsi exprimă indirect gândurile şi sentimentele. Întâmplările sunt relatate la persoana a III-a , din perspectiva unui narator-exterior. Modul de expunere predominant este naraţiunea, care se împleteşte armonios cu dialogul, mijloc de caracterizare indirectă a personajelor şi de exprimare a conflictelor.

Personajele sunt mai numeroase decât în schiţă şi se deosebesc în funcţie de rolul lor în acţiune: principale (Lefter Popescu), secundare (ţigăncile, comisarul Turtureanu, căpitanul Pandele), episodice (soţia, bancherul, şeful).

Trăsăturile personajului principal se desprind din caracterizarea directă realizată de narator, dar mai ales din comportamentul, limbajul şi relaţiile sale cu celelalte personaje.

Numele personajeului (Lefter) sugereazălipsa banilor, sărăcia, umilinţa. Relaţiile lui Lefter cu celelalte personaje sunt de natură conflictuală: autoritar şi violent cu soţia sa, brutal şi batjocoritor cu ţigăncile, arogant cu şeful său. Stările sufleteştiprin care trece personajulsunt caracterizate de pendularea între exaltare şi depresie. Setea de îmbogăţire peste noapte îl aduceîn pragul dezumanizării şi al nebuniei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.