Doua Loturi - argumentare

Trimis la data: 2009-04-23
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 2617
Autor: Loryluvuh
Dimensiune: 2kb
Voturi: 81
Tipul fisierelor: txt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca specie a genului epic, nuvela "Doua loturi" de Ion Luca Caragiale, este scrisa in proza, prezentand o intamplare inedita din viata domnului Lefter Popescu: ghinionul cu biletele de loterie.
Dimensiunea relativ redusa este data de concentrarea actiunii in jurul acestui eveniment, precum si de numarul restrans de personaje: Domnul Lefter Popescu, sotia acestuia, chivutele, capitanul Pandele, comisarul Turtureanu, Georgescu (seful lui Lefter) si bancherul.

Evenimentele sunt prezentate din perspectiva unui narator a carui participare afectiva este relatic redusa intervenind prin comentarii subiective doar pentru a accentua starile de tensiune prin care trec personajele. Autorul afirma in finalul nuvelei ca u cunoaste mai mult despredestinul eroului sau, dupa scandalul de la banca.

Conflictul nuvelei este concentrat, fiind atat exterior cat si interior.Dimensiunea exterioara a conflictului cuprinde confruntarea personajului principal, Lefter Popoescu, cu sotia sa culminand cu spargerea farfuriilor, urmata de cea cu chivutele, incheieata de alungarea agresiva a acestuia. Scrisoarea ironica prin care isi anunta demisic, precum si schimbul de replici si scandalul de la ghiseu completeaza conflictul personajului principal cu alte doua personaje: seful sau si bancherul.

Conflictul interior este marcat de trairile personajului care parcurge stari de disperare, agresivitate, umilinta, aroganta, tulburare a mintii, osciland intre noroc si ghinion.

Considerandu-se lipsit de noroc,Lefter a imprumutat bani de la capitanul Pandele pentru a cumpara doua bilete loto. Intr-o seara, capitanul Pandele a venit sa il anunte ca ambele bilete sunt castigatoare. Cautand biletele, Lefter a constatat ca sunt pierdute, deoarece sotia sa daduse unor chivute jacheta in buzunarul careia Lefter credea ca se aflau biletele.

De suparare, domnul Lefter a spart farfuriile primite in schimbul jachetei. Insotit de domnul capitan Pandele si de domnul comisar Turtureanu, el a plecat la marginea orasului pentru a recupera biletele.

Jacheta a fost gasita dar biletele nu se aflau in buzunarul acesteia.Chivutele au fost duse la sectie pentru interogatoriu, dar acestea nu au recuoscut nimic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.