Doua Loturi - momentele subiectului

Trimis la data: 2004-04-20
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 18
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 19
Autor: Robert Ionascu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1317
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acesta nuvela incepe cu desfasurarea actiunii. Familia Popescu cauta disperata dupa cele doua bilete de loterie prin casa. "Dar ce-au pirdut? Ce cauta?". Ei spun ca cauta doua cele doua bilete de loterie cu care d. Lefter a castigat. Daca a pirdut biletele de unde stie ca a castigat.
Doua loturi
-Povestire pe momentele subiectului-
Acesta nuvela incepe cu Desfasurarea actiunii.
Familia Popescu cauta disperata dupa cele doua bilete de loterie prin casa. "Dar ce-au pirdut? Ce cauta?". Ei spun ca cauta doua cele doua bilete de loterie cu care d. Lefter a castigat. Daca a pirdut biletele de unde stie ca a castigat.

Din acest acest moment incepe expozitiunea.
Acesta incepe la berarie unde d. Lefter a cumparat biletele cu bani de imprumut. In momentul in care d. Lefter ras pesimist pentru ca nu are el noroc la loterii. D. capitan Pandele la rugat pe d. Lefter sa-i noteze pe un carnetel numerele de pe bilete.

Acum incepe Intriga.
Pana la urma loteriile s-au tras amandoua in acea zii. La prima "Loteria socitatii pentru fundare unei Universitatii Romane in Dobrogea, la Constanta" premiul cel mare este de 50.000 lei pe care l-a catigat numarul 076 384. Iar la a doua "Loteria Asociatinii pentru fundarea unui Observatoriu Astronomic la Bucuresti" premiul cel mare tot 50.000 lei pe care l-a castigat numarul 109 520. D. Lefter nici nu avea habar de castig.

Seara el statea la masa cu consoarta sa. Deodata se aude un zgomat de trasura. D. Leftre sare imediat la usa dar se gandea ca iar este turbatul (turbatul era seful) sa-i cheme la usa. Era capitanul Pandele care il anunta pe Lefter ca biletele lor au iesit castigatoare. El ii spune ca la amandoua au castiga t loturile alea mari de tot. Capitanul pune pe masa listele oficiale si langa carnetul lui. "In adevar, carnetul suna tocmai ca-n liste: 076 384 Universitatea-Constanta, 109 520 Bucuresti-Astronomie".

Acuma incepe iar Desfasurarea actiunii.
D. Lefter s-a pus in pat pentru ca era obosit dupa ce a cautat in toata casa dupa bilete. Dupa un sfert de ora dupa ce atipise de trezii brusc si isi amintii unde a pus biletele. El ii zice doamnei Popescu sa ii aduca jacheta cea cenusie.

Ea toata s-a facut rosie si la un momen dat i-a spus d. Lefter ca a dato pe zece farfurii, alaltaieri. D. Lefter ii porunceste sa-i aduca farfuriile;d.Lefter ia o farfurie si ii spune ca este portelan. Dupa un timp incepe sa le sparga pe toate. D. Lefter o intreaba la care chivuta a dat farfuriile. Ea ii spune ca la Taca aia tanara care vine tot timpul pe aici.

Peste un ceas o birja trece in goana mare. In ea se afla d. Lefter capitanul Pandele si doi sergentii si d. comisar al setiei respective, Turtureanu care avea deja cinci la suta din castig daca vor gasi cele doua bilete. Cei trei o gasesc pe Taca si jacheta cea cenusie insa nu gasesc cele doua bilete.

Ea sustine ca nu a gasit nimic in jacheta dar d. Lefter este convins ca Taca a gasit biletele si incepe sa o ia la palme. Chivutele nu recunosc nimic la interogatoriu. Cei trei merg la berarie pentru a dezbate problema. La berarie capitanul Pandele citeste gazeta si d. Lefter asculta dus pe ganduri. Deodata el se face palid, pe langa el trece seful lui de la minister. D. Lefter se ridica si il saluta dar el de abia da din cap.

El se aseaza la o masa mai indepartata. D. capitan Pandele le arata celorlaltii ce scrie gazeta. In gazeta scria ca cele doua mari loterii care s-au tras zilele trecute. Numerele castigatoare la care premiile cele mari, de cata 50.000 lei, sunt: "la Constanta-Unversitate, 076 384 - la Bucuresti-Astronomie, 109 520". In gazeta mai scria ca fericitii castigatori nu au venit sa-si ridice premiile. Seful lui isi zicea in gand ca el s-a invoit pentru ca este bolnav dar el ii batea berarile.

D. Lefter incepe sa rada si ii zice lui Turtureanu ca vor gasii biletele a doua zi dupa termen. Dupa ce seful lui a platit paharul lui cu bere ii sopteste lui Lefter ca daca nu vrea sa mai vina la lucru macr sa trimita maine cheia prin cineva. El ii promite ca maine vine sigur. D. Turtureanu merge la sectia de politie pentru ca este schimbul de noapte. Lefter il roaga sa il lase sa vina si el sa le mai vada pe chivute.

Turtureanu il lasa sa vina doar daca nu le mai bate pe chivute. El ii promite ca nu le va mai batea. Pe drum d. Popescu ii promite amicului sau ca ii va ridica castigul de la cinci la zece la suta daca gasesc biletele. Intre timp trecuse pe la sectie inspectorul si le eliberase pe cele trei femei. D. Popescu mai incearca sa mai mearga pe la chivute sa ii dea cele doua bilete promitandule o parte din castig. El ajunse in fata usi batu dar nimica. Dupa un timp mai incearca dar cu mai multa vlaga. Chivutele cand il vad incep sa dea dupa el cu farfuri si il alunga de la ele de acasa.

D. Lefter ajunge acasa unde il astepta consoarta lui. Ea avea un bilet de instintare. Lefter incepe sa citeasca biletul, in el scri ca daca nu o sa vina maine la serviciu poate sa nici nu mai vina i-a spus turbatul. Daca nu vine va sparge broasca de la biroul lui pentru a lui dosarul afacerii "Goldstein". A dua zi el pleaca la serviciu fara nici un chef de munca. Cand il vede sheful il trimite imediat dupa dosarul "Goldstein".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.