Doua guvernari decisive

Trimis la data: 2013-09-17
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 8.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ziua de 11 martie 1871 a fost una din acele date pe care natiunea le uita, dar care au influentat destinul ei intr-o masura decisiva. Istoriografia noastra are acest obicei de a hiperboliza anumite date -- cum este cea de 24 ianuarie 1859 --, la care s-au luat decizii importante, dar fara efect juridic, nu capitale, si de a lasa in uitare -- cum este ziua de 11 decembrie 1861, data la care s-a produs in fapt Unirea -- acele aspecte politice si juridice, pe care, bineinteles, istoriografia straina nu le uita. Din acest motiv, continuam sa protestam si sa ne manifestam indignarea pentru continutul unor enciclopedii, al unor lucrari aparute in strainatate, al unor harti si studii care judeca rece, institutional si metodic evolutia statului roman, sub permanenta suspiciune a unei atitudini negative fata de tara noastra.
Asa cum am aratat in primul volum, in dimineata zilei de 11 martie 1871, la ora 10.00, domnitorul Carol I a convocat la palat fosta Locotenenta domneasca (Lascar Catargiu, Nicolae Golescu si col. Haralambie) de la care preluase puterea in 1866, si le-a inminat membrilor actul de abdicare1. Dupa o ora de insistenta din partea celor doi oameni politici, Carol accepta "cu cea mai mare sila"2 sa mai reflecteze, cu conditia ca romanii vor fi in stare sa prezinte o lista de guvern si sa treaca Bugetul prin Parlament.

Adusa in Parlament de Lascar Catargiu in jurul orei 13.00, chestiunea declanseaza o adevarata harmalaie care nu inceteaza decit la ora
Gestul s-a produs ca urmare a paralizarii guvernului in fata demonstratiilor si atitudinii violente a presei cu ocazia victoriei Germaniei in razboiul franco-prusac. Colonelul Haralambie era plecat, astfel ca actul de abdicare a fost predat celor doi oameni politici, un conservator si un liberal-radical. 2 Memoriile regelui Carol I ol Romaniei, Ed. SCRIPTA, Bucuresti, 1993, voi. 2, p. 166.

18.00, fara nici o decizie. Multimea insurgenta adunata pe strazi si incitata la violenta de prezenta unor subunitati ale armatei hotaraste sa se deplaseze spre palatul domnitorului pentru a-1 rasturna. Prefectul Politiei il informeaza pe Carol asupra iminentului asalt al multimii si, in momentul in care i se cere sa asigure paza si siguranta institutiei, inaltul functionar isi da demisia, in aceste conditii dramatice, alaturi de Carol I nu se mai afla decit Lascar Catargiu.
Guvernarea salvatoare

Cu toate ca Lascar Catargiu a ramas in memoria istoricilor si a supravietuitorilor holocaustului comunist cu imaginea unui batrin intelept si echilibrat, in 1871, cind a jucat marele sau rol istoric, era un barbat in plina maturitate. Avea 48 de ani si conducea gruparea conservatoare, fiind el insusi boier din ramura moldoveana a Catargiilor si urmas politic al lui Barbu Catargiu. Lascar Catargiu era, alaturi de Ion C. Bratianu si Ion Ghica, o autoritate recunoscuta si respectata.

Echilibrul sau proverbial venea dintr-o anumita luciditate tipica omului politic versat, critic, dar si responsabil, dublat de un patriotism robust. Caragiale il vedea astfel: "Sub infatisarea aceea blajina, nimini, poate, nu stie cita tenacitate si-cita energie stau ascunse; indaratul acelor doi ochi blajini, sta dirza o vointa neincovoiata; sub chipul acela de razes plin de bonomie naiva, e totdeauna desteapta la pinda cea mai sigura judecata politica, cea mai adinc dibacie de om de stat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.