Doua loturi

Trimis la data: 2006-01-17
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 2999
Autor: Cosmin
Dimensiune: 7kb
Voturi: 444
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Doua loturi - I.L. Caragiale, unul dintre marii clasici ai literaturii noastre a creat prin intreaga sa opera o adevarata “comedie umana”, o fresca sociala a Romaniei de la sfarsitul secolului al X1X-lea si inceputul secolului al XX-lea intrucat a abordat cele mai diverse domenii ale vietii sociale : scoala, administratia de stat, presa, justitia, familia, relatiile interumane.Doua loturi
Doua loturi - Nuvela “Doua loturi” a fost tiparita mai intai in revista “Gazeta sateanului” in 1889 sub titlul “Doua bilete pierdute” sim apoi in volumul “Momente” din 1901 cu titlul “Doua loturi”.

Doua loturi - Nuvela este mai intinsa decat schita si mai scurta decat romanul, are un singur fir narativ, un subiect relativ complex, conflict puternic si concentrat la care participa mai multe personaje caracterizate.

“Doua loturi” este o opera culta deoarece autorul I.L. Caragiale isi exprima in mod indirect gandurile, ideile si sentimentele prin intermediul actiunii si al personajelor.

Firul epic contine o succesiune de episoade organizate in momente ale subiectului.Relatarea faptelor se face obiectiv de catre naratorul omniscient si omniprezent.

Modul de expunere dominant este naratiunea care se impleteste maiestrit cu dialogul sau cu monologul interior. Personajele sunt prezentate in mediul lor de viata citadin, subiectul operei fiind luat din viata micilor slujbasi, care doresc ca printr-un castig intamplator sa-si depaseasca umila conditie sociala.

Nararea faptelor se face la persoana a |||-a, iar actiunea se petrece la inceputul secolului al XX-lea, pentru ca la un moment dat personajul principal Lefter Popescu exclama indignat : “Rusine pentru acest inceput de secol, de trei ori rusine!”.

Actiunea propriu-zisa se desfasoara toamna in Bucuresti, avand ca repere : locuinta lui Lefter Popescu, Mahalaua Farfurigiilor, casa tigancilor, sectia de politie, beraria, sediul ministerului si al loteriei.

Firul epic incepe cu intriga in care sunt infatisate cautarile disperate ale lui Lefter Popescu, personajul principal, urmata de expozitiune din care aflam ca el si-a cumparat doua bilete la loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele.Cand acesta vine sa-l anunte ca cele doua bilete au iesit castigatoare, Lefter incepe cautarea infrigurata a acestora.Sotii Popescu rascolesc casa timp de trei zile fara a gasi ce cautau pana cand Lefter isi aminteste ca pusese biletele intr-o jacheta.

Situatia se complica si mai mult deoarece sotia sa vanduse jacheta unei tiganci in schimbul unor farfurii de portelan.Infuriat, el sparge toate farfuriile si pleaca apoi in cautarea tigancilor impreuna cu Capitanul Pandele si comisarul Turtureanu.Tigancile sunt agresate, jacheta este recuperata, dar nu si biletele, nici chiar dupa ce presupusele hoate sunt duse la sectia de politie.

In tot acest timp, lipsind de la serviciu, Lefter Popescu este somat de seful sau sa se prezinte la minister.Mai intai, cuprins de remuscari pentru comportamentul sau fata de chivute, incearca o alta cale de negociere decat violenta, dar acum este randul sau sa fie agresat.Inapoindu-se a doua zi la minister, deschide un sertar ca sa scoata dosarul unei afaceri si gaseste biletele de loterie.

Acum actiunea atinge punctul culminant caci personajul este cuprins de o mare fericire.Considerandu-se scapat de greutatile materiale, isi depune demisia afisandu-si ironic superioritatea. Bucuria sa este de scurta durata caci mergand sa-si incaseze castigurile, afla ca numerele erau inversate.Reactia lui Lefter este deosebit de violenta asupra propriei persoane, cat si asupra bancherului, incat acesta este nevoit sa ceara ajutorul autoritatilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.