Doua loturi

Trimis la data: 2012-01-12
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 101
Autor: VARGA ELISATABETA
Dimensiune: 11kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De intindere medie cu actiunea desfsurata pe un singur plan. Aceasta opera urmareste evolutia personajului principal, Lefter Popescu si ii prezinta drama si degradarea pshica sub influenta banului si a norocului.
Autorul foloseste elemente specifice comediei. Numele personjelor este sugestiv desi vine de la Elefterie, Lefter inseamna sarac fara un ban iar in nuvela actiunea este modificata prin lovituri de teatru, -- lozurile castigatoare, pierdere lor, gasirea lor neasteptata in sertar si faptul ca serile sunt inversate.
Actiunea se construieste pe baza celor cinci momente epice specifice imbinate cu elemente comice dramatice. Astfel expozitiunea prezinta agitatia din casa fam Popescu iar naratorul este cel care precizeaza intriga. Anuntind cititorul ca cei doi cauta loturile castigatoare.

Desfaurarea actiunii oscileaza intre trecut si prezent pentru ca motiveaza intai actiunea, evocand cumpararea biletelor de loterie luate cu bani de imprumut.Se creaza premizele evolutiei personajului prin amintirea faptului ca el n-a castigat nici o data si e convins ca are ghinion.

Iar dupa evocarea venirii capitanului cu vestea ca biletele sunt castigatoare si a celor doua zile de cautari disperate actiunea revine in prezent.Lefter are reveletia ca stie unde sunt biletele iar bucuria lui provoaca disperarea consoartei. Jacheta ceea cenusie in care crede ca a pus biletele a fost data unei chivute in schimbul unor farfuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.