Doua loturi

Trimis la data: 2004-04-27
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.18 / 10
Downloads: 6853
Autor: Catalina Serban
Dimensiune: 4kb
Voturi: 873
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Doua loturi - Nuvela este opera epica in proza mai mica decat romanul, dar cu o actiune mai complicata decat a schitei, cu mai multe personaje surprinse in mediul lor de viata. “Doua loturi” este o opera epica in care gandurile, sentimentele si ideile autorului sunt exprimate in mod indirect, prin intermediul personajelor si al actiunii.Doua loturi
Doua loturi - Actiunea operei “Doua loturi” se petrece in mediul citadin si incepe cu intriga, ce surprinde cautarile disperate ale lui Lefter Popescu. Urmeaza expozitiunea din care aflam ca personajul mentionat isi cumparase doua bilete de loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pnadele. Acesta din urma il anunta pe lefter ca biletele au iesit castigatoare, dar el nu le mai gaseste.

Doua loturi - Desfasurarea actiunii cuprinde cautarile disperate ale lui Lefter, momentele lui de furie (spargerea farfuriilor), cautarea tigancilor in care se putea afla biletele. Lefter recupereaza jacheta darn u si biletele, primeste amenintari de la seful sau si este agasat de “chivute”. Punctul culminant este atins cand Lefter gaseste biletele intr-un sertar al biroului sau de la minister si fericit isi da demisia. Bucuria este scurta pentru ca, ducandu-se sa incaseze castigurile, I se spune ca numerele biletelor fusesera inversate.

Pentru deznodamant autorul propune doua variante. Una spune ca Lefter inebuneste, iar sotia sa se calugareste iar cealalta este marturisirea de catre autor a necunoasterii destinului celor doua personaje. Dupa cum se poate observa actiunea are o gradatie ascendenta si cunoaste o mai mare mobilitate in timp si spatiu decat a schitei. Cutarile lui Lefter popescu dureaza cateva zile, iar spatiul de desfasurare este Bucurestiul : locuinta lui, mahalaua Farfurigiilor, casa tigancilor, sectia de politie, beraria, sediul ministerului si al loteriei.

Personajele din acesta opera literara sunt mai numeroase decat intr-o schita si au importanta deosebita in actiune. Lefter Popescu este personajul principal, capitanul Pandele, comisarul Turtureanu si chivutele sunt personaje secundare, iar iar odmnul Georgescu, bancherul si sotia lui Lefter popescu sunt personaje episodice.

Accentul cade pe complexitatea personajului principal si mai putin pe actiune, de aceea este surprins si prezentat in mediul in care traieste.
Deoarece “Doua loturi” este o opera epica modalitatea de expunere predominanta de expunere este naratiunea, dar Caragiale isi dovedeste si calitaea de mare dramaturg prin folosirea dialogului, care se potriveste perfect momentelor actiunii si starilor sufletesti ale personajelor. Descrierea este mai putin prezenta in opera, prin intermediul ei facandu-se referire la la unele insusiri ale personajelor sau la aspectul mahalalei Farfurigiilor.

Tinand seama de cele prezentate se poate afirma ca opera “Doua loturi” este o nuvela. “Doua loturi” este drama unui om obisnuit, aflat intr-un moment esential al vietii cand sansa i-ar putea schimba anonimatul in care se zbate, al carui destin este situate la limita dintre comic si tragic. Speranta ca soarta I s-ar putea schimba intr-un moment de noroc pe care il ignorase pana atunci este concretizata prin doua bilete la loterie c ear fi putut fi castigatoare. Personajul principal, Lefter Popescu, este agitate si transpirat pentru ca nu gaseste cele doua bilete de loterie, pe care le credea castigatoare.

Biletele fusesera cumparate de dl. Lefter Popescu de la berarie, cu bani imprumutati de la capitanul Pandele. Superstitia era ca se poate castiga numai daca banii platiti pe bilete sunt ai altcuiva decat ai jucatorului. In cazul in care biletele vor fi castigatoare dl. Lefter Popescu a promis capitanului Pandele zece la suta din suma, dar rase pesimist, deoarece nu se stia om norocos.

Capitanul, mai increzator in noroc, si-a notat numerele biletelor de loterie pe care le cumparase dl. Lefter. A doua zi dupa extrageri capitanul ii spune lui Lefter ca au castigat. Acasa la Lefter toata casa in plina agitatie si intoarsa pe dos cauta biletele de loterie, dar in zadar. Dl. Popescu atipeste si deodata sare in sus luminat si ii spune sotiei ca biletele de loterie sunt in buzunarul de la piept al hainei cenusii, dar imediat sotia ii spune ca a dat haina unei tiganci pe zece farfurii. Dl. Lefter se duce si sparge toate farfuriile, apoi pleaca spre casa tigancii Taca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.