Doua loturi - I.L.Caragiale

Trimis la data: 2005-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 20
Autor: Denisa Georgescu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1020
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Contemporan cu doi ani mai mic decat Eminescu, Caragiale s-a nascut in 30 ianuarie 1852 in stul Haimanale,astazi cartier al orasului Ploiesti. Invata la scoala « Sfintii Petru si Pavel », cu dascalul Basil Dragosescu.
Doua loturi
I. L. Caragiale
~analiza~

Repere biografice : Ion Luca Caragiale
.Contemporan cu doi ani mai mic decat Eminescu, Caragiale s-a nascut in 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale,astazi cartier al orasului Ploiesti. Invata la scoala « Sfintii Petru si Pavel », cu dascalul Basil Dragosescu.
Ramas orfan, contribuie la intretinerea familiei, frecventand si cursurile scolii filarmonice a unchiului sau, Iorgu Caragiali.

Lucreaza ca si redactor si corector la diverse ziare, colaborand cu Eminescu la ziarul conservator « Timpul » si cu Cosbuc la revista « Vatra ».
Ultimii ani ai vietii i-a petrecut in afara tarii, unde se exilase, dezamagit de viata politica romaneasca si moare in iunie 1912,fiind adus in tara si inmormantat la cimitirul « Bellu ».

Clasic al literaturii romane, I. L. Caragiale este un mare prozator si dramaturg.Alaturi de schitele memorabile (“Vizita”, “D-l Goe…”, ”Lantul slabiciunilor”, « Un pedagog de scoala noua », « La Peles », etc.) si nuvelele sale (« O faclie de Paste », « Doua loturi », « Kir Ianulea », « In vreme de razboi »), Caragiale este mai ales un mare dramaturg, remarcabil prin comediile sale («  O scrisoare pierduta », «  Onoapte furtunoasa ») ca si prin drama « Napasta ».

Tema :
Nuvela infatiseaza viata micilor functionari care viseaza sa depaseasca umila lor conditie sociala prin intermediul unor castiguri neasteptate. In aceasta lume, comicul se limiteaza la schitarea unor aparente in spatele carora evolueaza eroi al caror destin este marcat tragic.

Eroul nuvelei afla ca a tras doua bilete castigatoare la loterie. Ghinionul il urmareste pe acest om simplu : el rataceste biletele, fapt care il determina sa porneasca disperat in cautarea lor.

Cand le descopera, in final, fericirea lui este de scurta durata, fiindca descopera ca numerele biletelor fusesera inversate. Socul zdruncina existenta si sanatatea sotilor Popescu. Posibilul sfarsit al nuvelei este sumbru prin consecintele sale asupra eroilor. Perspectiva ratata a bogatiei iluzorii le tulbura mintea pentru tot restul zilelor si ii arunca intr-un alt tip de existenta, aflat sub semnul hazardului, fara sa mai aiba vreun control asupra propriilor vieti.

Spatiul si timpul :
Actiunea este plasata in Bucurestiul inceputului de secol, intr-o toamna de neuitat pentru Lefter Popescu. Inceputul de secol nu aduce schimbari spectaculoase in viata bucurestenilor, care se plang « cum se scumpeste viata din zi in zi » ; despre aceasta Lefter Popescu vorbeste suparat : « Rusine pentru acest inceput de secol ! de trei ori rusine ! ». Actiunea ne ofera cateva repere spatiale asupra carora scriitorul nu insista foarte mult : casa lui Lefter Popescu, mahalaua Farfurigiilor, casa chivutelor, sectia de politie, beraria, ministerul si sediul loteriei.

Planul simplu de idei (Momentele subiectului) :
Intriga :
Lefter Popescu impreuna cu sotia sa cauta cu disperare biletele de loterie castigatoare pe care batranul le-a ratacit

Expozitiunea :
Lefter a cumparat doua bilete de loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele, caruia urma sa ii dea zece la suta din castig
Capitanul. Care-si insemnase numerele biletelor il anunta ca acestea au iesit castigatoare

Desfasurarea actiunii :
Sotii Popescu rascolesc casa timp de trei zile
Lefter isi aminteste ca le-a pus in buzunarul jachetei cenusii, pe care afla ulterior ca sotia o daduse unei chivute in schimbul unei farfurii
El sparge infurit toate farfuriile si pleaca la tiganci in cautarea jachetei
Insotit de capitanul Pandele si de comisarul Turtureanu o gasesc pe Tâca, recupereaza jacheta, dar nu si biletele

Tigancile sunt duse la sectie, dar nu recunosc nimic la interogatoriu
Lefter, insotit de capitan si de comisar, se intalneste la berarie cu seful sau
El este chemat de acesta sa se prezinte la serviciu, de unde lipsise cateva zile sub pretextul unei boli imaginare
Tigancile au fost eliberate de inspectorul de sectie
Lefter vrea sa imbuneze tigancile pentru a le convinge sa ii inapoieze cele doua bilete, dar este batut si alungat de acestea

El primeste o scrisoare de la un prieten care-i spune sa vina la minister, in caz contrar fiind amenintat cu destituirea
Punctul culminant :
Intors la minister si cautand un dosar urgent, Lefter descopera biletele de loterie
Mizand pe faptul ca a devenit bogat, el isi depunde demisia
Cand merge sa isi incaseze castigul,descopera ca numerele erau castigatoare, fiecare la cealalta loterie
Socat de descoperire, ghinionistul functionar face o criza necontrolata de furie
Deznodamantul :

18)Naratorul infatiseaza o varianta de deznodamant cu doamna Popescu calugarita, cu mintea zdruncinata, strangand si ascunzand in chilia ei cioburi de strachini si cu Lefter Popescu, un batran singuratic, ratacind pe strazile Bucurestiului si repetand mecanic un cuvant : « viceversa »
19)Naratorul marturiseste ca nu cunoaste finalul intamplarii

Rezumatul nuvelei :
Lefter Popescu, functionar la un minister, isi cumpara doua bilete cu banii imprumutati de la capitanul Pandele. Intr-o zi, acesta il anunta pe Lefter ca biletele au iesit castigatoare. Desi rascoleste toata casa, el nu mai gaseste biletele ; isi aminteste ca le-a pus in jacheta cenusie, dar sotia lui o vanduse unei chivute.

Infuriat, acesta sparge toate farfuriile castigate din vanzarea jachetei, apoi placa in cautarea tigancilor insotit de capitanul Pandele si de comisarul Turtureanu, cointeresati. Ei o gasesc pe chivuta, recupereaza jacheta, dar nu si biletele ; tigancile sunt duse la sectie, dar nu recunosc nimic la interogtoriu.

Lefter, insotit de capitan si de comisar, pleaca la berarie. Acolo il intalneste pe seful sau si este chemat de acesta sa se prezinte la serviciu, de unde lipsise cateva zile sub pretextul unei boli imaginare.

Trecand pe la sectie, afla ca tigancile au fost eliberate de catre inspectorul de politie. Lefter merge la casa acestora cu gand sa le imbuneze, pentru a-si recupera biletele, dar tigancile il bat si il alunga.

Sosit acasa, primeste scrisoare unui prieten care ii spune sa vina la minister, fiind amenintat cu destituirea. Intors la serviciu si cautand un dosar urgent, Lefter descopera biletele de loterie. Apoi, fericit, isi depune demisia.

Mergand sa-si incaseze castigul, descopera ca numerele erau castigatoare, dar fiecare la cealalta loterie. Socat de descoperire, Lefter are o reactie violenta.Finalul posibil al intamplarii o infatiseaza pe doamna Popescu calugarita si pe Lefter Popescu ratacind pe strazi. Naratorul marturiseste ca nu cunoaste finalul intamplarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.