Doua loturi - demonstratie ca este o nuvela

Trimis la data: 2007-01-23
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 9027
Autor: Ionut Avram
Dimensiune: 7kb
Voturi: 505
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incadrare„Două loturi” este o nuvelă deoarece este o operă epică în proză de întindere mare, pe mai multe planuri narative, cu personaje puţine, complexe datorită caracterului. Modalităţile artistice dau expresivitate textului iar modul de expunere predominant este naraţiunea la persoana a III-a. TEMA nuvelei reliefează viaţa unui slujbaş neînsemnat al statului care duce o existenţă grea iar printr-un câştig întâmplător se poate îmbogăţi pe neaşteptate.Doua loturi
Titlul Doua loturi este constituit din doi termeni: numeralul „două” şi substantivul „loturi” care evidenţiază intriga acţiunii
Subiectul: spaţiu/timp/structurăSpatiul acţiunii este precizat. Spaţiul deschis este identificat în locul acţiunii, Bucureşti şi spaţiile închise sunt casa lui Lefter, casa chivuţelor, berăria, secţia de poliţie, ministerul şi banca.

Timpul in Doua loturi: Acţiunea se desfăşoară în secolul XIX, fiind reliefat şi timpul lectorului, timpul personajelor al istoriei şi al naratorului.
Structura: Firul epic se desfăşoară pe mai multe planuri pe momente ale acţiunii.

In Doua loturi expoziţiunea prezintă locul, timpul şi personajele.
Intriga relevă eforturile disperate ale lui Lefter Popescu de a găsi lozurile cumpărate cu bani împrumutaţi de la căpitanul Pandele.
Desfăşurarea acţiunii reliefează momentul în care Lefter îşi aduce aminte unde a pus biletele. Soţia îi spune că a dat jacheta cenuşie unei chivuţe pe nişte farfurii.

Nervos, Lefter pleacă în căutarea chivuţelor cu căpitanul Pandele şi comisarul Turtureanu, cointeresaţi şi ei în găsirea biletelor. Cei trei le agresează pe chivuţe dar nu află nimic de la ele ducându-le la secţie. Cei trei pleacă la berărie unde Lefter se întâlneşte cu şeful său. După ce a plecat de la berărie înspre secţie, vorbeşte cu căpitanul Pandele şi îi oferă un procent mai mare din câştig dacă face presiuni asupra chivuţelor.

Ajungând la secţie află că ţigăncile au fost eliberate şi încearcă să le ofere un procent din câştig pentru a-i înapoia biletele dar este agresat. Prezentându-se la minister pentru a-i înapoia dosarul, şefului său , găseşte biletele în sertar. Fericit îşi înaintează demisia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.