Doua loturi - nuvela

Trimis la data: 2007-04-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 12
Autor: Nedelciu Alina
Dimensiune: 9kb
Voturi: 775
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela este specia literara epica in proza, cu un singur fir narativ, urmarind un conflict unic, iar personajele – nu prea numeroase – sutn caracterizate succint, în funcţie de contributia lor la desfasurarea actiunii. În nuvela, accentul este pus mai putin pe actiune şi mai ales pe definirea personajului.Nuvela este de intindere mai mare decat povestirea şi mai scurtă decat romanul.
Nuvela „Două Loturi” de I.L Caragiale are un singur fir apic, ce relateaza drama omului obişnuit, al cărui destin este situat la limita dintre comic şi tragic.Conflictul nuvelei este evidenţiat de starile sufleteşti ale lui Lefter Popescu, aflat intr-un moment esential al vietii, cand sansa i-ar putea schimba anonimatul în care se zbate.

În aceasta nuvelă, Caragiale pune accent pe tragedia psihologică a personajului principal, reiesita prin imbinarea dintre vis si realitate, zbuciumul launtric al eroului fiind construit cu o lucidă ironie.Subiectul nuvelei prezintă fapte verosimile şi poate fi rezumat simplu.fiind o opera epică, actiunea poate fi structurata pe momentele subiectului.

Nuvela începe cu intriga, momentul cautarii febrile a biletelor de loterie, de catre Lefter Popescu şi consoarta sa, deoarece barbatul le ratacise si timp de trei zile soţii Popescu au rasturnat casa pentru a le cauta.

Episodul urmator il constituie expozitiunea prin retrospectiva, in care autorul, care este si narator, explica in mod direct cititorului, la timpul trecut, imprejurarile cumpararii acestor bilete.El precizeaza, totodata, locul desfasurarii actiunii, în Bucuresti, şi timpul, intr-o toamna, de la inceputul secolului al XX – lea.

În urma cu mult timp, d. Popescu, functionar marunt la un minister din Bucuresti, cumparase două bilete de loterie, cu bani imprumutati de la d. Capitan Pandele, din superstitie.

Desfasurarea actiunii începe în momentul in care Lefter îsi aminteste ca biletele rau în jacheta cenusie, cu care fusese imbracat atunci cand le cumparase.Doamna Popescu daduse insa haina cu pricina unei chivute şi luase pe ea zce farfurii.Enervat la culme, Lefter Popescu, după ce sparge farfuriile, pleaca impreuna cu d.capitan Pandele, comisarul Turtureanu şi doi sergenti în mahalaua Farfuragiilor, ca sa recupereze biletele din jacheta cenusie.Tigancile neaga zgomotos ca ar fi gasit vreun bilet, insa Lefter, convins ca este mintit, descoase jacheta, dar nici urma de bilete.Comisarul Turtureanu, cointeresat si el cu cinci la suta din castig, le aresteaza pe cele trei chivute, cu intentia de a le interoga la sectie.

Lefter Popescu este nevoit sa se intoarca la serviciu, intrucat seful lui lui , d. Georgescu, il intalnise la berarie şi ii reprosase ca a absentat de la minister mintind ca este bolnav.Cautand niste acte în sertarul biroului, are parte de o fericire deplina, deoarece gaseste biletele de loterie, aceasta secventă constituind punctul culminant.D. Popescu se duce la banca sa depuna biletele, dar verificarea numerelor pe listele oficiale ale celor două loterii declansazează drama:fiecare bilet este castigator pentru cealaltă loterie şi „viceversa!”.Cuprins de o furie rară margini, el devine vanat de manie, rosteşte invective la adresa autoritatilor şi face o criza de nerci vecina cu nebunia.

Caragiale imagineaza un deznodamant lacrimogen, pe care l-ar fi scris un autor de povesti siropoase:madam Popescu s-ar afla într-o manastire, unde adună cioburi de farfurii, iar d. Popescu ar fi vazut umbland prin Bucuresti, soptind blajin „viceversa!”.Dar Caragiale nu face parte dintre acei scriitori şi recunoaste ca nu stie ce s-a mai intamplat cu familia Popescu.

Personajele nuvelei, nu prea numeroase, sunt caracterizate succint, prin modalitatile specifice lui I.L.Caragiale:sursele comicului şi introspectia psihologică.

Lefter Popescu, pe numele adevarat Eleutheriu Popescu, este personajul principal din uvelă, simbolizand pe omul obisnuit, care este predestinat sa duca o viata modesta ca slujbas marunt si umil, statut sugerat si prin comicul de nume:”Popescu” atat de banal şi oarecare şi „Lefter”, ce semnifică destinul sau de om fără noroc de bani.

El traieste un moment dramatic relevat de situatia unică iesita din comun, aceea de a fi castigatorul premiului cel mare, cu două bilete de loterie, care declansează – indirect – toate reactiile si starile lui interioare.Nuvela fiind realistă şi psihologică, Lefter Popescu nu este contruit ca un personaj cu trasaturi caracteriale concrete, precise şi tradiţionale, ci este introspectat psihologic, fapt ce genereaza şi situatia tragică din final.La inceput, eroul este agitat şi obosit psihic, apoi se revigoreaza brusc, atunci cand crede că îşi aduce aminte că a pus biletele în jacheta cenusie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.