Doua loturi

Trimis la data: 2006-04-11
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 1512
Autor: Anca d.
Dimensiune: 7kb
Voturi: 213
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Doua loturi - Nuvela a fost tiparita in revista “ Gazeta sateanului” si apoi inclusa in volumul “ Momente si schite”. Subiectul este preluat din viata micii burghezii, a micilor slujbaji care doresc sa-si depaseasca umila conditie sociala. Doua loturi
Doua loturi - Nararea se realizeaza la persoana a III-a, iar actiunea se petrece la inceputul secolului XX-lea pentru ca unul dintre personajele operei, Lefter Popescu, afirma: “ Rusine pentru acest inceput de secol “.

Actiunea se petrece toamna deoarece domnul Lefter Popescu renunta-se la jacheta cenusie de vara. Spatiul desfasurarii actiunii este Bucurestiul: “ acasa la d-l Popescu” , “ in mahalaua farfurigiilor”, “ la berarie’, “ la minister”, “ la sediul loterie” si la “ sectia de politie”.

Desi nararea se realizeaza la persoana a III-a se observa prezenta naratorului in text prin: enunturi interrogative ( “ Da’ ce-au pierdut ? / Ce cauta ? “ ), prezenta persoanei I: ( “ Daca as fi unul dintre acei autori… “ ) si prin precizari: (“ cititorul a inteles acuma ce cauta de trei zile, pe branci, sotii Popescu”.

Firul epic al nuvelei incepe cu intriga. Sunt infatisate cautarile disperate ale d-lui Lefter Popescu, personaj principal. Din expozitiune aflam ca el a cumparat biletele de loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele. Acesta vine acasa la sotii Popescu si ii anunta ca biletele sunt castigatoare, dar d-l Popescu nu le gaseste.

In desfasurarea actiunii se prezinta momentul in care Lefter Popescu rascoleste toata casa pentru a le gasi. El isi aminteste ca le-a pus in buzunarul jachetei sale cenusii de vara, dar sotia sa o vanduse unor chivute in schimbul a doisprezece farfurii. Infuriat sparge farfuriile si merge sa caute jacheta acasa la chivute, fara a gasi biletele. Este somat de seful sau sa se prezinta la birou. Se intoarce la chivute insa este agresat de acestea.

Punctual culminant il constituie momentul in care d-l Popescu, ajungand la birou gaseste biletele intr-un dosar. El merge la loterie unde constata ca numerele biletelor castigatoare era inversat. Devine violent si este dat afara din sediu.

Deznodamantul propus de autor ofera doua variante : prima in care d-l Popescu este vazut repetand cuvantul vice-versa, iar a doua varianta, in care naratorul afirma ca nu stie ce s-a intamplat cu personajele sale. Pe parcursul nuvelei se intalnesc mai multe conflicte intre:Domnul Popescu – Sotia, D-l Popescu – chivutele / D-l Lefter – Bancherul loteriei / D-l Lefter – “ Turbatul “ etc.

Modurile de expunere predominante ale nuvelei,sunt naratiunea si dialogul.Acestea sunt intalnite pe tot parcursul operei, insa fiind si exceptii in care apare foarte putin descrierea. Personajele nuvelei sunt:Lefter Popescu, D-na Popescu, turbatul, comisarul Pandele, chivutele si bancherul.

Domnul Popescu este personajul principal deoarece apare in toate etapele naratiunii. Acesta este un marunt functionar sarac ce se considera un om ghinionist, care crede totusi ca isi poate depasi conditia sociala si de aceea cand nu isi gaseste biletele Loto pe care le considera castigatoare devine foarte violent.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.