Doua loturi de I.L. Caragiale

Trimis la data: 2012-03-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 180
Autor: Demian Rebeca
Dimensiune: 12kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela este o opera care prezinta mai multe momente importante din viata unui personaj. Nuvela "Doua loturi" prezinta drama unui functionar al carei speranta de imbogatire rapida , se naruie.Domnul Lefter cumpara doua bilete cu bani imprumutati de la prietenul sau ,capitanul Pandele.Biletele, se par ca sunt castigatoare ,dar Domnul Lefter le pierdu-se.Afla ca s-ar putea sa fie in posesia "chivute", din nestiinta sotiei. Cele doua femei vor fi luate la rost, arestate fara a se gasi pretioasele bilete.
Sunt gasite intamplator in biroul sefului , el se simte aproape de castig, isi da demisia pentru slujba ,dar totul se dovedeste o iluzie.
Momentele subiectului nu sunt in ordinea obisnuita . Naratiunea se deschide cu intriga in care sunt infatisati sotii Popescu, cautand disperati biletele disparute.

Expozitiunea ne ajuta sa intelegem cum s-a ajuns la aceasta intriga.Domnul Lefter cumparase doua bilete de loterie pe care le pierdu-se. Desfasurarea actiunii il duce pe cititor atat prin viata personajului, cat si prin diferite medii de trai ale Bucurestiului: biroul de functionare, carciuma, locuintele modeste, strazi desfundate. Actiunea ruleaza si ne apropiem de punctul culminant. Acesta este reprezentat de momentul in care Lefter gaseste biletele, isi da demisia si vrea sa intre in posesia castigului.

Nu castiga insa nimic si disperarea personajului se manifesta prin violenta . Nu avem un deznodamant propriu-zis, naratorul propunand doua variante, dar marturiseste ca nu stie ce s-a intamplat cu personajele sale. Subiectul nuvelei este bine alcatuit, condensat si tine cititorul in tensiune.Caragiale este un autor comic, iar in aceasta nuvela comicul este construit pe dramatic.Avem un comic rezultat din nume.Domnul Popescu este "Lefter",al sefului pe care il numeste "turbat".

Personajele nuvelei prea numeroase,se impart in personaje principale deoarece apar in toata nuvela.Lefter Popescu este personajul principal si personajele secundare,nevasta lui Lefter,Capitanul Pandele,Comisarul Turtureanu si chivutele.Numele sau adevarat Eleutheriu Popescu simbolizeaza omul obisnuit care doreste sa se faca cunoscut ,considerandu-se un om ghinionist ,este pe cale sa devina un om bogat prin castigarea unei sume impresionante la loterie,dar nu ii surade ideea ,fiind intr-o criza de perdonalitate.Acesta devine mai agresiv,zbatandu-se intre speranta si iluzie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.