Doua loturi demonstratie

Trimis la data: 2004-05-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 9145
Autor: Oana Alexandrescu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 1444
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale(1852-1912),scriitor clasic este cel mai mare dramaturg al literaturii romane si autorul a patru comedii:,,O scrisoare pierduta”, ,, O noate furtunoasa”, ,,Conu’ Leonida fata cu reactiunea”, ,,D’ale carnavalului” cat si al dramei ,,Napasta”. Caragiale este si cel care a scris cunoscuta nuvela,,Doua loturi”,o nuvela realista cu implicatii psihologice fiind publicata pentru prima oara in ,,Gazeta Sateanului”.
Tema nuvelei reprezinta drama omului obisnuit al carui destin este situat la limita dintre tragic si comic,dorinta omului de a se imbogati prin diferite mijloace.

Titlul este simbolic pentru ca reprezinta sansa pe care omul o poate avea in viata si speranta ca soarta i s-ar putea schimba printr-un noroc.Nuvela este specia genului epic,in proza,cu actiune mai dezvoltata decat a schitei,un singur plan narativ complicat progresiv in jurul unui conflict,cu oersonaje mai numeroase decat in schita,accentul fiind pus pe caracterizarea de personaj,nu pe povestirea propriu-zisa.

Fiind o opera epica,principalele moduri de expunere sunt dialogul si naratiunea care se face la persoanele I si a-III-a,si este plasata pe momentele subiectului.

O apartenenta a operelor lui Cargiale este ca nuvela ,,Doua loturi” sa si ,,D-l Goe...’’ incepe cu intriga care incepe prin cautarea disperata a lui Lefter Popescu,a celor doua bilete de loterie,cumparate cu ceva timp in urma.

In expozitiune, Lefter Popescu cumparase doua bilete de loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele.Acesta il anunta pe Lefter ca biletele au iesit castigatoare,dar se pare ca ele nu sunt de gasit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.