Dozarea mercurului

Trimis la data: 2004-04-17 Materia: Chimie Nivel: Gimnaziu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 529
Autor: George petrache Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dozarea mercurului
Această metodă de dozare are la bază metoda titrării unei sări mercurice cu azotat de argint(AgNO3) în prezenţa iodurii de argint(AgI)şi a amoniacului(NH3) pentru sesizarea cît mai exactă a punctului de echivalentă.

Dozarea mercurului
Dacă în soluţia unei sări mercurice se adaugă un exces dintr-o soluţie de KCN se formează complexul K2[Hg(CN)4],după următoarele reacţii:
HgX2 + 2KCN=Hg(CN)2+2KX Hg(CN)2 + 2KCN=K2[Hg(CN)4]

Complexul format se disociază în soluţie în modul următor:
[Hg(CN)4]-2↔Hg(CN)2 + 2CN- şi deorece stabilitatea sa este mai mică decît a complexului [Ag(CN)2]- rezultă că soluţia de AgNO3 adăugată va reacţiona nu numai cu excesul de cianură după reacţia:2CN- + Ag+=[Ag(CN)2]- dar şi cu complexul format,după reacţia :
[Hg(CN)4]-2 + Ag+↔Hg(CN)2 + [Ag(CN)2]-

Dozarea mercurului
MOD DE LUCRU
În soluţia de sare mercurică se adaugă un exces dintr-o soluţie titrată de KCN. Se adaugă apoi pentru 100 ml soluţie, 6-7 ml soluţie de 15% NH3 şi 0,2 g KI. Se titrează la temperatura obişnuită excesul de KCN cu AgNO3 până la opalescenţă persistentă de AgI, vasul în care se titrează se aşează pe un fond închis (hârtie neagră) pentru observarea mai uşoară a opalescenţei de AgI. Determinarea cantităţii de Hg din proba analizată se face calculând cantitatea de KCN care a reacţionat cu AgNO3.

Dozarea mercurului
Dacă avem n1 ml soluţie KCN adăugată, cu titrul T1 şi n2 ml soluţie AgNO3, cu titrul T2, excesul de KCN după reacţia:
HgX2+2KCN = Hg(CN)2+2KX, g KCN în exces = Astfel n1T1 – b = a g KCN şi deci în proba analizată există g Hg = În reacţia: [Hg(CN)4]-2 + Ag+ ↔ Hg(CN)2 + [Ag(CN)2]- echilibrul depinde de cantitatea de KCN ce se află în soluţie, deci cu cât concentraţia în cianură este mai mare, cu atât echilibrul în această reacţie este deplasat mai mult spre stânga. Prezenţa unei caantităţi mai mari de cianură împiedică disocierea complexului: [Hg(CN)4]-2 ↔ Hg(CN)2 + 2CN- şi astfel o anumită cantitate de cianură care ar trebui să intre în reacţie cu AgNO3 rămâne în complex.

Dozarea mercurului
Din aceste motive se adaugă o corecţie la volumul de soluţie de AgNO3 folosită. De exemplu se lucrează cu o soluţie de AgNO3 10-1 n şi dacă pentru 100 ml soluţie de analizat se adauga 10 ml soluţie KCN 10-1n (care conţine la 1litru 2KCN/10 mol =KCN/5 mol), atunci pentru un consum de AgNO3 între 10 şi 4,5 ml, corecţia ce se va adăuga volumului de soluţie de AgNO3 va fi: (10-n) – (10-n) * 0.96 = (10-n)*0.04 ml

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.