Dragi locuitori ai planetei - compunere

Trimis la data: 2007-05-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 1117
Autor: Celinne
Dimensiune: 9kb
Voturi: 372
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dragi locuitori ai planetei sunt un biet pui de urs polar numit Germi, am vârsta de opt luni şi împreună cu familia mea care se compune din părinţii mei şi doi fraţi trăim la Polul Nord intr-o grotă de gheaţă. La început am fost cinci fraţi, cinci ursuleţi polari jucăuşi care ne jucam în aer liber cât era ziua de mare, zburdam şi alergam fără să avem grija procurării hranei, până când într-o zi am fost surprinşi de o familie rivală şi în încăierare doi dintre fraţii mei au fost ucişi.
Din cauza braconierilor şi vânătorilor de trofee şi recompense, precum şi a altor factori, specia mea este pe cale de dispariţie. Mulţi oameni ne vânează pentru carne şi blană în scopul confecţionării diverselor sortimente de îmbrăcăminte şi încălţăminte, iar alţii ne capturează cu dorinţa de înavuţire prezentându-ne în spectacole, în diferite colţuri ale lumii sau ne capturează cu scopul de a ne vinde grădinilor zoologice în schimbul unor sume mari de bani . Marile circuri din lume cumpără urşi polari pentru a distra, amuza şi pentru a atrage un număr cât mai mare de spectatori.

La toate aceste se adaugă şi unii factori de mediu cum ar fi poluarea, datorită căreea apele mărilor şi oceanelor sunt adesea infestate cu substanţe toxice, produse petroliere şi chimice rezultate în urma scufundării diferitelor vase marine sau platforme petroliere, fapt pentru care, noi urşii polari suntem nevoiţi să ne părăsim locurile natale, în căutare de hrană curată şi sănătoasă.

De asemenea ţinuturile îngheţate ale Polului Nord ne diminuează posibilitatea de procurare a hranei, din a cărei lipsă mulţi fraţi de-ai mei mor de foame.

Specia urşilor polari apelează din aceste motive la bunăvoinţa dumneavoastră pentru a salva câteva fiinţe neajutorate, ca mai târziu să vă aduceţi aminte de o fapta bună şi ca urmaşii voştri să facă la fel dacă vor avea această şansă. Prin urmare puteţi să ne ajutaţi strângând fonduri şi alocând investiţii pentru construirea mai multor rezervaţii în care să fie îngrijită specia urşilor polari, specie pe cale de dispariţie şi ca în viitor să se şi înmulţească numărul de animale din specia noasră.

În iernile grele, noi urşii polari pentru a ne putea procura hrana suntem nevoiţi de multe ori să spargem straturi groase de gheaţă şi să intrăm în apa rece ca să prindem peştele, iar alteori răbdăm foame zile întregi căci nu găsim mâncare. Acest lucru nu ne afectează foarte tare pentru că noi suntem foarte rezistenţi la foame şi la frigurile cele mai mari din lume.

Eu şi familia mea ne încălzim stând în bârlogul de gheaţă şi zăpadă înghesuiţi unul lângă altul, dormind şi hibernând. În ţinuturile înzăpezite ale Polului Nord sunt doar două anotimpuri: anotimpul friguros sau iarna şi anotimpul călduros sau vara. Un anotimp polar durează o perioadă de şase luni.

Vara vânăm în special peşti şi alte vieţuitoare, iar iarna hibernăm pentru a putea rezista frigului năprasnic şi viscolului ucigător. Sus pe un iceberg stau şi cuget la ce soartă voi avea în viitor şi mă întreb dacă voi rezista să supravieţuiesc în aceste condiţii grele. Razele zgârcite ale soarelui ies de după un munte de gheaţă acoperit cu un strat gros de zăpadă albă şi cristalină ca şi zâmbetul unui copilaş.

Un pinguin apare în faţa mea călcând zăpada în picioare cu un mers ţanţoş şi defilând ca soldaţii la o paradă militară, imaginaţia îmi spune că acest pinguin este adus de la o grădină zoologică unde a stat câţiva ani buni şi acum este redat libertăţii pentru a-şi trăi poate ultimele clipe din viaţă în mediul în care s-a născut. Vesel se duce la mal, se aruncă în apa mării şi ca o plută înoată în larg. Peste ţinut se lasă domol o plapumă neagră şi eu realizez că încet se lasă înserarea şi clipele se scurg alene către noapte.

Peste ţinuturile veşnic îngheţate încep să zburde mii de fulgi jucăuşi de nea şi încet, încet se aşterne un strat pufos de omăt. Ninge mult în timpul nopţii, dimineaţă stratul de zăpadă este mult mai mare şi în jurul amiezii se porneşte un viscol cumplit, care face ca gerul şi frigul să fie de nesuportat. Eu împreună cu fraţii şi părinţii mei ne adăpostim în grota de gheaţă. Abia peste două zile ne desmorţim şi ieşim să mergem la vânătoare şi pescuit.

Timpul trece şi familia mea îmbătrâneşte din ce în ce mai tare. Mama e din ce în ce mai slăbită, i se văd tot mai pronunţat oasele şi pe zi ce trece îi scad puterile. Tata este îngrijorat şi supărat din cauză că este bătrân şi nu mai poate procura suficientă hrană pentru toţi membrii familiei mele ca să nu moară de foame.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.