Dragoste - smerenie - chenoza

Trimis la data: 2015-07-11
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca_B
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dumnezeu este iubire (Ioan 4:8)ne spune Sfanta Scriptura si totodata smerenie dupa cum ne spune Mantuitorul Insusi: "Invatati de le mine ca sunt bland si smerit"(Matei cap.7)
Dumnezeu l-a creat pe om din iubire, pentru ca acesta sa se impartaseasca de slava sa cea negraita dar omul prin neascultare calcand porunca este izgonit din rai fagaduindu-i-se totodata de Dumnezeu (care nu voieste moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu) un rascumparator care sa le redea starea pe care o pierdusera.
Dupa cum am amintit Dumnezeu a randuit ca Rascumparator pe Fiul Sau cel Unul Nascut din veci, ca sa infaptuiasca mantuirea pentru toata lumea (obiectiva); deci creand faptura mainilor sale din iubire si parandu-i rau de caderea ei, tot din iubire o mantuieste dupa cum marturiseste Sfanta Scriptura "caci asa de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat pe Fiul Sau cel Unul Nascut l-a dat ca sa fie rastignit" (Ioan III:16)
Dumnezeu S-a Intrupat, adica S-a facut om(Dumnezeu desavarsit si om desavarsit)din libertate deplina si dragoste pe masura libertatii, pentru "a vindeca neascultarea noastra"

Astfel chenoza este un act al libertatii si al dragostei, un act care indica initierea unei persoane "Cand dragostea este intensa si mai puternica decat noi ne debordeaza inima" zice Nicolae Cabasila. Tot astfel dragostea lui Dumnezeu pentru oameni il face sa reverse in afara de El insusi .Nici o speculatie nu poate ingradi libertatea si dragostea personala creatoare a Treimii. Cele doua pozitii antinomice, a transcendentei si a Revelatiei, sunt in acord in Sfanta Scriptura; ele sunt puse chiar intr-o relatie interioara, tocmai pentru a da si mai mare relief dragostei si libertatii.

Dragostea lui Dumnezeu, este viata nu numai a dumnezeirii, ci se revarsa haric si in afara; iar conceperea ei tin afara constituie temeiul actului creator, caci creatia insasi este o chenoza. Si aceeasi dragoste intemeiaza si intruparea Fiului lui Dumnezeu in firea noastra lipsita de slava si in modestele noastre insusiri. Ne-o spun Insusi domnul, cand zice:" atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe Ful Sau cel Unul Nascut...(Ioan 3:16).Si desi sunt nevazut din fire, El se face pentru noi vazut prin condescendenta. Caci "tinuta transcendentei Sale este pusa deplin in valoare pe baza condescendentei si numai in relatie cu ea.", observa profund un teolog apusean.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.