Dragostea si sexul in viata zeilor hindusi

Trimis la data: 2010-04-23
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 42
Autor: Alina Margarit
Dimensiune: 16kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De foarte multe ori, India, tara in care se vorbesc numeroase limbi, in care traiesc foarte multi oameni, dintre care majoritatea credinciosilor sint hindusi (aproximativ 85 la suta din totalul populatiei), este numita patria contrastelor, patria minunilor. Sa luam de exemplu viata intima a zeilor hindusi, a zeitelor si a acolitilor lor, a fiintelor din ceruri pe jumatate zei, a eroilor mitologici, a sfintilor asceti intelepti. Aproape despre fiecare dintre aceste personaje enumerate se cunoaste ceva straniu. Daca unim toate aceste tablouri vom vedea ca in esenta toata viata panteonului hindus a fost patrunsa de dragoste si sex.
Cei mai populari zei la hindusi sau triada Trimurti
In prezent, sint foarte cunoscuti zeii panteonului hindus epic, acea ierarhie a divinitatilor hinduse care a patruns o data cu marile opere indiene Ramayana si Mahabharata, opere care au o raspindire mondiala. In fruntea acestei multimi de zei se gasesc trei - Brahma, Vishnu si Shiva, care alcatuiesc triada divina hindusa Trimurti (in iconografia hindusa aceasta triada este zugravita sub forma unei fiinte cu trei fete).

Fiecare dintre ei are o sotie cu care alcatuiesc o pereche de zei cunoscuta: Brahma - Sarasvati, Vishnu - Lakshmi, Shiva - Parvati. Pe linga acestea insa mai au si alte sotii, prietene, iubite, o suita feminina sau masculina, slugi, muzicanti de curte, cintareti, dansatori. Fiecare dintre zeii principali avea armata sa, animalele sale de cursa (Brahma, zeul creator si parintele lumii, care s-a nascut din floarea de lotus, avea gisca sau lebada brahmanica; Vishnu, zeul aparator si protectorul a tot ceea ce este viu, era posesorul uliului Garuda; Shiva, distrugatorul si recreatorul lumii, avea taurul alb Nandin; zeului iubirii Kama avea un papagal), culoarea sa preferata (Brahma - rosu, Vishnu - negru, Shiva - cenusiu), obiceiurile sale, distractiile sale, fiecare avea raiul sau.

Zeii erau ca oamenii, adulterul fiind foarte des intilnit
Fiecare zeu avea fii si fiice, copii adoptati, copii cu mame sau tati necunoscuti. Se stie ca copiii erau daruiti, schimbati, vinduti, dati cu imprumut, furati. Pentru a-si proteja urmasii, zeii stiau inca de atunci sa mute embrionul din pintecele unei mame in cel al alteia, dezorientindu-i in acest fel pe cei mai mari dusmani ai lor - demonii-asuri.

Printre personajele divine ale mitologiei indiene era foarte raspindit adulterul. Astfel, sotiile fiului lui Brahma traiau in acelasi timp si cu zeului tunetului Indra, si cu zeul focului Agni. Se intimpla ca sotiile sa plece de la sotii lor zeii; sotii se certau foarte tare, dupa care se impacau si din nou domnea iubirea.

Sotiile-zeite laudau de foarte multe ori una in fata alteia calitatile de barbat ale sotului-zeu, fara sa se rusineze in comparatii si exprimari. In comunitatea zeilor era foarte raspindita rapirea logodnicelor si a sotiilor. Unele dintre fiintele divine se casatoreau cu muritori simpli. Zeii se imbatau din cind in cind impreuna, iar adesea isi dadeau unul altuia otrava. Totul se intimpla ca si la oameni.

Jocurile de iubire ale zeilor si zeitelor si ale acolitilor lor sint zugravite pe peretii multor biserici hinduse, desenele au dimensiunea unui om (foarte multe asemenea sculpturi in piatra se gasesc la Khadjuraho, Orissa, Tamilnada).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.