Drama

Trimis la data: 2004-05-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 17
Autor: Oana Ioachim
Dimensiune: 26kb
Voturi: 196
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Drama- Omul a cunoscut dintotdeauna metode prin care sa starneasca emotii si sentimente semenilor sai. Din cele mai vechi timpuri el a incercat sa provoace trairi celor ce il inconjoara prin diferite metode, devenite, o data cu perfectionarea, arte. Astfel a aparut probabil mai intai muzica, apoi dansurile, arta grafica, oratoria si incele din urma si literatura.Drama
Drama - Tehnica de a folosi limbajul pentru a ii face oameni sa vada lucrurile asa cum tu le-ai vazut a existat din cele mai vechi timpuri. Ea a putut fi pusa in practica doar prin raspandirea diverselor forme de comunicare scrisa, la inceput prin simboluri, apoi prin alfabet.

Drama - Pentru a o putea face accesibila maselor, a fost nevoie de transformarea ei pentru reprezentatii. In modul acesta, dupa cum se presupune, au aparut spectacolele Greciei antice, in care, pentru a putea face accesibile populatiei miturile, legendele, precum si putin din substratul acestora, liderii religiosi au adoptat ideea manifestarilor scenice, sincretice.

In forma lor incipienta, acestea se rezumau la schitarea episoadelor din viata marilor zeitati de catre actori purtand masti. Cum aceasta metoda a avut un mare succes, ea a evoluat sub conducerea atenta a intelectualitatii acelei epoci, dezvoltandu-se catre ceea ce a devenit mai tarziu genul dramatic. Stilul diferitilor autori de piese de teatru precum si mesajele pe care acestia doreau sa le transmita au fortat genul dramatic sa se divida in mai multe specii.

Una dintre cele mai tinere ramuri ale teatrului este drama. Aparuta pentru prima oara in secolul XVIII ca o imbinare a speciilor tragice si comice, ea evolueaza in epoca Renasterii catre forma moderna, trasata de catre Marlowe si Shakespeare. Definirea ca specie a fost realizata mai intai sub forma burgheza, de catre Diderot si Lessing, in secolul XVIII, apoi sub forma romantica, de catre Hugo, Dumas si Vigny in secolul XIX.

Drama are ca personaj principal o personalitate puternica, marcata de idealuri ale umanitatii, ce isi impune viziunea sa asupra personajelor ce o inconjoara. Actiunile pe care personajul le intreprinde sunt demne de admiratie, dar fie datorita raului din societate caruia i se opune, fie datorita conditiilor aspre in care personajul evolueaza, trecerea sa de-alungul firului epic starnind sentimente puternice spectatorului.

Operele „Razvan si Vidra” a lui Hasdeu, „Apus de Soare” a lui Delavrancea, „Suflete tari” si „Jocul Ielelor” ale lui Camil Petrescu si „Mesterul Manole” a lui Blaga se incadreaza toate in aceasta specie. Ele prezinta pesonaje de exceptie luptand pentru idealurile lor carora li se opun viciile proprii, prejudecatile societatii, problemele materiale si multe alte piedici impuse de catre autor pentru a le pune la incercare.

Prima opera studiata, „Razvan si Vidra”, prezinta viata unui personaj istoric, Stefan al VIII-lea Razvan, domn al Moldovei, interpretata de catre B.P.Hasdeu. Razvan este un tigan cu educatie, capabil de a scrie si de a citi. Inca de la inceputul textului ne sunt aratate calitatile sale morale, el oferindu-i o mare suma de bani unui cersetor. Pentru a se putea folosi de educatia sa, dar si pentru a-l pedepsi pentru un presupus furt, boierul Zbierea il inchide pe nedrept in temnita.

Firul actiunii se rupe aici, obligandu-l pe spectator sa presupuna ca Razvan a evadat, intrucat urmatorul act are loc in padure, personajul fiind conducatorul haiducilor din jurul sau. Autorul nu pierde nici un prilej de a ii prezenta personalitatea curata a acestui om remarcabil. Pus in situatia de a ii lua viata boierului ce il intemnitase, Razvan il iarta si ii ofera libertatea, vrand astfel sa ii ofere o lectie de o inalta valoare si sa ii demonstreze ca adevarata calitate a unui om este cumpatarea, opusa razbunarii.

Astfel ne este conturat personajul inainte de introducerea in text a elementului ce il va modifica. Platit de un boier, Razvan se angajeaza sa i-o aduca acestuia pe frumoasa Vidra, fiica a neamului Motoc. Femeia, asistand la scena in care boierul este crutat, se indragosteste de milostivul haiduc si i se ofera. Prin faptul ca accepta, Razvan se transforma, incalcand legea haiduceasca si nerespectandu-si angajamentul fata de boierul ce ii ceruse femeia. Nici calitatile Vidrei nu pot fi puse la indoiala, ea demonstrand cumpatare si inteligenta, nici chiar capturata nepierzandu-si cumpatul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.