Drama moderna - Iona comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Drama este o specie a genului dramatic, cu un continut grav si un conflict puternic, in desfasurarea caruia se contureaza personalitatea personajelor dramatice, tinzand sa exprime intreaga complexitate a vietii reale."Iona", subintitulata de Marin Sorescu "tragedie in patru tablouri", a fost publicata in 1968 in revista "Luceafarul" si face parte dintr-o trilogie dramatica, intitulata sugestiv "Setea muntelui de sare". "Iona" foloseste tehnica monologului dialogat, fiind construita prin formula literara a alegoriei, ce pune in valoare numeroase idei privind existenta si destinul uman, prin exprimarea propriilor reflectii, opinii sau conceptii.
Tema ilustreaza conflicul interior, strigatul tragic al individului insingurat care face eforturi disperate de a-si regasi identitatea, neputinta eroului de a inainta pe calea libertatii si a asumarii propriului destin, raportul dintre individ si societate, dintre libertate si necesitate, dintre sens si nonsens, ca problematica filozofica existentiala.

Titlul ar putea fi interpretat ca fiind format din particula "io" (domnul, stapanul) si "na", cu sensul familiar al lui "ia", denumit personaj eponim (personajul care da numele operei) care apare intr-o tripla ipostaza : pescar, calator si auditoriu.Piesa este alcatuita din patru tablouri, intr-o alternare de afara (I si IV) si de inauntru (II si III).

Tabloul I. Iona este pescar, omul aflat in fata intinderii imense de apa, marea, care simbolizeaza viata, libertatea, aspiratia, iluzia si chiar deschiderea spre un orizont nelimitat. Iona este un pescar ghinionist, care, desi isi doreste sa prinda pestele cel mare, prinde numai "fate". Incipitul piesei il prezinta pe Iona care incearca, strigandu-se, sa se regaseasca, sa se identifice pe sine, cugetand asupra relatiei dintre viata si moarte. Finalul primului tablou il prezinta pe Iona inghitit de un peste urias, cu care incearca sa se lupte si striga dupa ajutor, sugerand pornirea personajului intr-o aventura a cunoasterii.

Tabloul al II-lea se petrece in "interiorul Pestelui I ", in intuneric, aici el avand ipostaza de calator, explorator pe drumul cunoasterii. Monologul dialogat continua cu puternice accente filozofice, exprimand cele mai variate idei existentiale ori cugetari cu nuanta sententioasa : "de ce oamenii isi pierd timpul cu lucruri ce nu le folosesc dupa moarte?". Iona gaseste un cutit, semn al libertatii de actiune si comenteaza lipsa de vigilenta a chitului. In finalul tabloului, Iona devine visator si se simte ispitit sa construiasca "o banca de lemn in mijlocul marii".

Tabloul al III-lea se desfasoara in "interiorul Pestelui II" care inghitise, la randul sau, Pestele I. Ideile asupra carora mediteaza Iona in acest tablou se refera la viata, la conditia omului in lume. Apar doi figuranti care "nu scot niciun cuvant", Pescarul I si Pescarul II, fiecare cu cate o barna in spate, pe care o cara fara oprire, surzi si muti, simbolizand oamenii ce-si duc povara data de destin dar care nici nu se framanta pentru gasirea unei motivatii, totul devenind rutina. Iona scapa cutitul, apoi se inchipuie o mare si puternica unghie, o arma cu care incepe sa spintece burtile pestilor. Finalul tabloului ilustreaza o infinitate de ochi care-l privesc, simbolizand nenascutii pe care chitul ii purta in pantece.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.