Dramatismul in Baltagul

Trimis la data: 2007-03-19
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 8.42 / 10
Downloads: 828
Autor: Elena Dilvarea
Dimensiune: 4kb
Voturi: 76
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Baltagul, aparut in anul 1930, este o capodopera atat a literaturii romanesti, cat si a scrierii Sadoveniene. Este compus din momente tip roman politist, cat si momente dramatice.
Dupa multe incercari si cautari pe urmele satului ei, acesta il gaseste intr-o rapa , prin osemintele sale intelegandu-se ca a fost ucis cu Baltagul care i-a strapus craniul.

Acest momen poate fi caracterizat ca un moment de reculegere , de usurare ca au gasit ceea ce cautau, Vitoria si Gheorghita Lipan. De asemenea deducem ca este un moment ce atinge drama totala. Prin reactie pe care o are fiul Vitoriei de a izbucni in plans , deducem clipa incarcata emotional.

Momentul dramatic in care Vitoria banuieste ucigasii dar nu se exteriorizeaza, este de asemenea o clipa de suspans. Ba mai mult, ea ii invita la praznic pe cei care ii banuia de omorul sotului sau. Da dovada de un caracter puternic.

Clipa in care se afla faptasii este momentul de maxima intensitate. Actiunea atinge paloxismul cand lumea prezenta la praznic este martora la afirmarea ucigasului, recunoasterea vinovatiei; si cu toate acestea Vitoria Lipan nu e razbunatoare, din contra il lasa pe ucigas in voia sortii si in iertarea Domnului.

Aceste momente dramatice , fac romanul mai dinamic, mai interesant si cu o tema impresionanta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.