Drept administrativ si administratie publica contemporana

Trimis la data: 2010-06-04
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.25 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian Moise
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Spatiul de formare si evolutie a societatii romanesti, cuprins geografic intre Carpati, Dunare si Marea Neagra, cu ample raspandiri in vecinatati, a cunoscut pulsatia vietii de timpuriu. Vechimea urmelor de viata umana plaseaza aceasta zona geografica a Europei printre cele putine in lume unde conditiile au fost mereu favorbabile dezvoltarii omului. La Bugiulesti (Valcea), pe vaile raurilor Darjovului, Dambovnicului, Argesului, au fost scoase la lumina obiecte purtand interventia omului care se apropie de un milion de ani.
Ca si in alte locuri de pe glob, comunitatile umane au progresat cantitativ si calitativ spre forme din ce in ce mai complexe. Punctul de plecare in formarea structurilor sociale a fost constientizarea relatiei de inrudire in raport cu mama. Pe acest temei a aparut ginta, caracterizata prin exogamie (casatorie in afara gintii proprii), solidaritate (inclusiv "razbunarea sangelui"), transmiterea matriliniara a mostenirii locului sau obiectelor, respectarea credintelor si miturilor. Ginta purta un nume (adesea de origine totemica in raport cu un animal, un stramos, un element protector) avea o limba sau un dialect.

Intre ginti s-au stabilit relati de apropiere sau de ostilitate, conform intereselor sau traditiilor mostenite.
Etapa urmatoare in evolutia sociala a constat in aparitia tribului, care insuma un numar de ginti inrudite, avand acelasi teritoriu, aceasi limba, aceleasi interese si credinte. Temeiul acestei noi realitati a fost de ordin demografic fiindca numai sporul de populatie a putut determina o agregare a gintilor sub o autoritate noua, care nega in mare parte autoritatea de pana acum a partilor componente. Treptat gintile au fuzionat in noua forma, transferandu-si trasaturile asupra tribului. Astefl exogamia functioneaza acum la acest nivel, limbajul este unul comun, cultul religios este reglementat unitar pentru toti membrii tribului.

Cu aproximativ 6000 de ani i. Hr. comunitatile umane la care ne referim au incheiat lungul parcurs al paleoliticului (perioada primara a istoriei) si au patruns intr-o perioada noua, neoliticul. Data fiind dimensiunea saltului realizat intr-un rastimp istoric foarte scurt, neoliticul a fost numit si "revolutia neolitica". Esentiala a fost descoperirea cultivarii plantelor si domesticirii unor animale, fapt care a insemnat trecerea omului de la stadiul de culegator de hrana, la acela de producator de hrana si obiecte. Din acest moment omul isi creaza un mediu propriu, produse proprii, fapt care in conditiile sporului demografic a insemnat o adevarata explozie a relatiileor sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.