Drept civil - Contracte speciale

Trimis la data: 2009-03-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 39 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: George marian Dimensiune: 352kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Notiunea si caracterele juridice ale contractului de vânzare - cumparare. Vanzarea – cumpararea este un contract prin care una dintre parti - vanzatorul – stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti – cumpatorul – care se obliga în schimb a plati vânzatorului pretul bunului vandut (art.1294 C.civ.).

Nu pot forma obiectul contractului de vânzare – cumpărare drepturile personale nepatrimoniale si cele patrimoniale care :
- au caracter strict personal (drept real de uz, dreptul de abitatie al sotului supravietuitor,etc)
- sunt prevăzute de lege ori sunt contractate intuitu personae ( ex. drept de intretinere, dreptul de pensie, etc).

B Caractere juridice
Vânzarea este un contract :
- sinalagmatic (bilateral) – dă nastere la obligatii reciproce între părtile contractante (vânzătorul are obligatia să predea lucrul vândut si să-l garanteze pe cumpărator iar cumpărătorul are obligatia să plăteasca pretul);
- cu titlu oneros – ambele părti urmăresc anumite interese patrimoniale (vânzătorul urmăreste să primească pretul iar cumpărătorul urmăreste să primească bunul cumpărat);
- comutativ – existenta si întinderea obligatiilor reciproce sunt cunoscute de părti de la încheierea contractului;
- consensual – poate fi încheiat prin simplul acord de vointă fără îndeplinirea vreunei formalităti si fără remiterea bunului vândut si a pretului în momentul încheierii contractului;
- translativ de proprietate din momentul încheierii lui – prin efectul realizării acordului de vointă si independent de predarea lucrului si de plata pretului se produce nu numai încheierea contractului dar operează si transferul dreptului de proprietate de la vânzător la cumpărător.

2. Conditiile de validitate ale contractului de vânzare – cumpărare
Pentru a fi valabil încheiat, contractul de vânzare – cumpărare trebuie să îndeplinească următoarele elemente:

A. Consimtământul
Vânzarea se încheie prin consimtământul părtilor. În vederea formării contractului, acordul de vointă este totdeauna necesar si suficient.
B. Capacitatea partilor
Conform art.1306 C.civ. pot cumpăra toti cei cărora nu le este oprit
prin lege.

Regula - Capacitatea ; Exceptia – Incapacitatea
În ceea ce priveste capacitatea de exercitiu, în materia contractului de vânzare cumpărare se aplică regulile generale.Cum vânzarea cumpărarea este, în principiu, un act de dispozitie, părtile trebuie să aibă capacitate de exercitiu deplină, iar persoanele lipsite de capacitate sau cu capacitate de exercitiu restrânsă trebuie să încheie contractul prin ocrotitorul legal, respectiv cu încuviintarea acestuia si în toate cazurile, cu autorizatia autoritătii tutelare.

Incapacităti speciale
a) Vânzarea între soti este interzisă
Conform art.937 C.civ. donatia între soti este revocabilă; scopul interdictiei vânzării între soti este de a împiedica pe acestia să realizeze sub aparenta unei vânzări simulate, donatii irevocabile. Nerespectarea interdictiei vânzării între soti duce la nulitatea relativa a contractului , anularea putând fi cerută de oricare dintre soti, de mostenitorii rezervatari sau de creditori, făra ca ei să fie obligati să dovedească fraudarea drepturilor.

b) Conf. art. 1308 pct.1 C.civ., tutorii nu pot cumpăra bunurile persoanelor de sub tutela lor atâta timp cât socotelile definitive ale tutelei nau fost date si primite – art.809 C.civ.

c) Mandatarii, conventionali si legali, împuterniciŃi a vinde un lucru, nu pot să-l cumpere - art.1308 pct.2 C.civ.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.