Drept civil - prescriptia extinctiva

Trimis la data: 2002-12-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 9411
Autor: Emilia Catana Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Drept civil - prescriptia extinctiva - Persoana fizica.
Calitatea de persoana fizica este recunoscuta prin lege , tuturor fiintelor umane, luate fiecare in parte , ca membre ale societatii , care se bucura de posibilitatea de a participa la raporturi juridice.
Capacitatea de folosinta exprima aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii

Drept civil - prescriptia extinctiva
Capacitatea de exercitiu reprezinta aptitudinea persoanei de a-si asuma obligatii savarsind acte juridice.Capacitatea de folosinta. caractere juridice:
- legalitatea aceasta capacitate este reglementata prin lege. p f are capacitate de folosinta si in afara cazurilor prevazute de lege
- generalitatea- toate pf au capacitate de folosinta
- inalienabilitatea - capacitatea de folosinta nu poate constitui obiect al actelor juridice. nu se poate renunta nici in tot nici in parte la capacit de folosinta. asemenea acte sunt lovite de nulitate . capacitatea de folosinta inceteaza numai prin moarte

Drept civil - prescriptia extinctiva
- intangibilitatea- nici o fiinta umana nu poate fi ingradita in aceasta capacitate decat in cazurile prevazute de lege
- egalitatea – aceasta capacitate este egala pentru toate fiintele umane carora li se aplica legea romana. nu se fac nici privilegii si nici discriminari.
- universalitatea- cetatenii beneficiaza de drepturile consacrate prin constitutie si prin alte legi.

Inceputul capacitatii de folosinta. se dobandeste de la data nasterii ; adica are aptitudinea generala abstracta de a dobandi drepturi si obligatii. ex : drepturile copilului sunt recunoscute numai daca el se naste viu. regula pentru a succede este aceea ca trbuie neaparat ca persoana ce succede sa existe in momentul deschiderii succesiunii. copilul conceput poate dobandi numai drepturi. copilul trebuie sa se nasca viu ( sa fi respirat macar o data) . indiferent cat a trait copilul se intocmesc doua acte de stare civila : de nastere si de moarte.

Capacitatea de folosinta cuprinde in continut 2 laturi:
- activa de a avea drepturi subiective
- pasiva de a avea obligatii

Ingradiri ale capacitatii de folosinta :
- cu caracter de protectie al persoanei (incapacitati speciale de a incheia acte juridice) cum ar fi :
- incapacitatea minorului de 16 ani de a dispune prin testament in folosul tutorelui sau .
- incapacitatea medicilor si farmacistilor de a primi donatii
- incap sotilor de a vinde unul altuia
- incap tutorelui si a rudelor de a incheia axte juridice cu minorul aflat sub tutela sanctiunea aplicabila in aceste cazuri este nulitatea absoluta sau relativa
- ingradiri cu caracter de sanctiune ori cu caracter de masura de siguranta :
- internare medicala
- interzicerea de a ocupa o anumita functie …
- interzicerea de a se afla in anumite localitati
- confiscarea speciala
Conform codului penal pedepsele sunt : principale ; complimentare ; accesorii. Capacitatea de folosinta incepe la nasterea persoanei si se sfarseste la moartea acesteia.

Constatarea mortii:
1 moartea constatata fizic , direct prin constatarea cadavrului
2. declararea judecatoreasca a mortii.
in situatii cand moartea nu poate fi constatata direct , prin lipsa cadavrului, desi rezulta aproape cu certitudine ca pers nu mai traieste ( cutremur , inundatii, accident aviatic, maritim) absenta indelungata a persoanei fara a da nici un semn de viata.

Procedura judecatoreasca de declarare a mortii se declanseaza in urmatoarele cazuri :. lipsa de la domiciliu – daca a trecut un an de la ultimele stiri cum ca ar fi in viata. hotararea se va da la capatul a 6 luni ( este vorba de disparitii in razboi )

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.