Drept civil - succesiuni si testamente

Trimis la data: 2014-07-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 109 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Horia_S Dimensiune: 529kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Precizari terminologice cu privire la cuvantul "succesiune". Termenul de succesiune desemneaza intr-o prima acceptiune un mod specific de dobandire sau de transmitere a proprietatii pentru cauza de moarte (mortis causa), si anume succesiunea legala (ab intestat), alaturi de acesta art. 644 C. civ. enumerand si legatul, care este tot un mod de dobandire (transmitere) a proprietatii pentru cauza de moarte (mortis causa), dar care are la baza vointa celui decedat, iar nu legea cum se intampla in cazul mostenirii ab intestat.

Obiect al transmisiunii succesorale poate sa il constituie fie intregul patrimoniu al defunctului (transmisiune universala), fie o cota parte din acest patrimoniu (transmisiune cu titlu universal), fie un bun sau altul - individual determinat sau de gen - din acest patrimoniu
(transmisiune cu titlu particular). Asadar, spre deosebire de actele juridice intre vii care nu pot fi decat cu titlu particular, patrimoniul unei persoane in viata fiind incesibil ca atare, obiectul
transmisiunii succesorale poate fi si un patrimoniu in intregul sau sau o cota parte din acesta, adica un ansamblu de drepturi si obligatii cu continut patrimonial care a apartinut unei persoane fizice decedate.

Felurile succesiunii (in intelesul de dobandire sau transmitere a proprietatii). Potrivit art. 650 C. civ., "succesiunea se defera sau prin lege, sau dupa vointa omului, prin testament".De aici rezulta ca succesiunea poate fi legala sau testamentara. Alaturi de acestea, Codul civil a reglementat (art. 821, 933, si 934) si succesiunea contractuala.
1ยบ) Succesiunea legala. In cazul in care o persoana decedeaza fara a lasa un testament prin care sa dispuna de bunurile sale dupa moarte, patrimoniul succesoral se va transmite rudelor defunctului, sotului supravietuitor sau statului, conform regulilor stabilite de lege.

Regulile succesiunii legale se aplica si atunci cand cel decedat dispune valabil prin testament doar de o parte din bunurile sale, iar pentru restul nu, aceste din urma bunuri deferindu-se conform legii.
Succesiunea legala se mai numeste si succesiune ab intestat (fara testament). Alaturi de succesiunea legala de drept comun exista si o succesiune legala extraordinara sau anomala (anormala), adica in afara regulilor (a-nomos). Succesiunea anomala, denumire care
provine din vechiul drept francez, constituie o derogare de la principiul caracterului unitar al devolutiunii succesorale si desemneaza o devolutiune intemeiata pe natura sau provenienta bunurilor succesorale , fara a tine seama de regulile mostenirii legale ordinare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.