Drept comercial - Capacitatea civila a societatii persoana juridica

Trimis la data: 2020-04-07 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: stan.virgil Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Capacitatea civila a societatii persoana juridica
Persoanele juridice care sunt supuse inregistrarii au capacitatea de a avea drepturi si obligatii de la data inregistrarii lor (194 alin.1).
Celelalte persoane juridice au capacitatea de a avea drepturi si obligatii, dupa caz, potrivit art. 194 alin. 2, de la data actului de infiintare, de la data autorizarii constituirii lor sau de la data indeplinirii oricarei alte cerinte prevazute de lege.
Cu toate acestea, persoanele juridice prevazute la alin. (1) se bucura de capacitate civil anticipata, in sensul ca pot, chiar de la data actului de infiintare, sa dobandeasca drepturi si sa isi asume obligatii, insa, numai in masura necesara pentru ca persoana juridica sa ia fiinta in mod valabil (art. 205).
Referitor la dreptul de a desfasura anumite activitati care trebuie autorizate de organele competente, acest drept se naste numai din momentul obtinerii autorizatiei respective, daca prin lege nu se prevede altfel (art. 207 alin.1).
Actele si operatiunile savarsite fara autorizatiile prevazute de lege sunt lovite de nulitate absoluta, iar persoanele care le-au facut raspund nelimitat si solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sanctiuni prevazute de lege (art. 207 alin.2).

Aceste prevederi au o semnificativa importanta pentru persoanele juridice profesioniste comerciante care urmeaza a-si desfasura activitatea in domenii pentru care este necesara autorizarea prealabila de catre unele entitati de control si supraveghere. Se au in vedere societatile de asigurare, institutiile de credit, operatorii pietelor de capital etc.
Capacitatea de a primi liberalitati este recunoscuta persoanelor juridice de care ne ocupam, inca de la data actului de infiintare si chiar in afara scopului ca persoana juridica sa ia fiinta.
Notiunea "liberalitati" si actele juridice de transmitere a acestora sunt reglementate de dreptul comun.
Capacitatea de exercitiu si functionarea societatii persoana juridica
a) Referitor la capacitatea de exercitiu, data dobandirii acesteia este legata de data constituirii persoanei juridice, care, asa cum s-a aratat deja, poate fi data actului de infiintare, data autorizarii prevazute de lege, data inregistrarii/inmatricularii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.