Drept comercial - cursuri

Trimis la data: 2003-08-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 46
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 11
Autor: Ionela
Dimensiune: 74kb
Voturi: 37
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Drept comercial - cursuri"
Noţiunea de comert este folosită în mai multe sensuri: 1. sens etimologic: provine din cuvântul latin „comercium” care reprezintă justapunere a cuvintelor „cu” şi „mertz”, care înseamnă „cu marfă”, adică operaţiuni cu mărfuri.
"Drept comercial - cursuri"
"Drept comercial - cursuri"sens economic: apare ca o activitate al cărei scop este schimbul şi circulaţia mărfurilor de la producător la consumator."Drept comercial - cursuri"sens juridic: noţiunea are un sens mai larg decât sensul economic al acestuia, deoarece pe lângă operaţiuni de schimb şi circulaţie sunt avute în vedere în acest sens şi activităţile de producţie (realizate de producător), de prestare de servicii (realizate de antrepenori sau prestatori de servicii), de executare de lucrări şi operaţiuni de punere în circulaţie.

"Drept comercial - cursuri"
Dreptul comercial are o sferă mai cuprinzătoare deoarece el cuprinde normele care reglementează activităţile specifice.

"Drept comercial - cursuri"
În ceea ce priveşte obiectul dreptului comercial, potrivit concepţiei clasice, există 2 sisteme care permit stabilirea sferei dreptului comercial:

"Drept comercial - cursuri"
• sitemul obiectiv: care are ca obiect normele juridice aplicabile comerţului, adică acelor acte juridice, fapte juridice şi operaţiuni economice calificate de lege ca fapte de comerţ, indiferent de persoana care le săvârşeşte. Acest sistem a fost inspirat de ideile Revoluţiei Franceze de la 1789, pentru suprimarea corporaţilor existente la acea vreme. Acest sistem a inspirat reglementarea comerţului din alte ţări.

• sistemul subiectiv: dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile comercianţilor şi din acest punct de vedere este un drept profesional, care se aplică tuturor persoanelor care au calitatea de comercianţi. Acest sistem a stat la baza primelor reglementări legale ale activităţii comerciale, anterioare codificării dreptul comercial de la începutul secolului XIX. Ulterior sistemul subiect a fost adoptat de codul comercial german din 1900, valabil până în prezent. (are la baza sistemul obiectiv).

Articolul 3 din codul comercial stabileşte actele juridice, faptele juridice şi operaţiunile economice considerate fapte de comerţ, cărora li se aplică codul comercial (şi legile comerciale speciale), indiferent de persoana care le săvârşeşte (are sau nu calitatea de comerciant).

Dreptul comercial – act de comerţ, fapt de comerţ
Dreptul comercial are ca obiect normele juridice referitoare la faptele de comerţ şi comerciale.

Definiţie: dreptul comercial este un ansamblu de norme juridice de drept privat care sunt aplicabile:
raporturilor juridice izvorâte din săvârşirea actelor sau faptelor considerate de lege de comerţ;raporturilor juridice la care participă persoane care au calitatea de comercianţi.

Corelaţia dreptului comercial cu alte ramuri ale dreptului;Dreptul comercial şi dreptul civil: ambele sunt de drep privat deoarece reglementează drepturile patrimoniale, bazate pe egalitatea părţilor.

corelaţia lor se găseşte în articolul 1: În comerţ se aplică legea de faţă, unde ea nu corespunde se aplică codul civil.dreptul comercial ca drept special se completează cu codul civil, care este drept comun în materia dreptului privat.

Dreptul comercial şi dreptul procesual civil: în dreptul comercial sunt cuprinse pe lângă normede drept substanţial(?) şi norme de drep procesual civil, în cartea a 4-a, referitor la exercitarea actelor comerciale.

norme cu caracteristici procesuale se găsesc şi în legile speciale comerciale (legea registrului comerţului, legea cambiei şi a biletului la ordin).Normele cu caracter procesual care au caracter derogator sunt prevăzute la articolul 889 codul comercial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.