Drept comercial

Trimis la data: 2010-09-07 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Cosmin cons Dimensiune: 192kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Drept comercial
DEFINITIA, OBIECTUL, NATURA, CARACTERELE SI IZVOARELE DREPTULUI COMERCIAL
Sectiunea 1 Definitia dreptului comercial
Avand in vedere acceptiunea juridica a notiunii de comert, dreptul
comercial are o sfera mai cuprinzatoare, acesta reglementand activitatea
comerciala, definita ca o activitate de producere si circulatie a marfurilor. Prin urmare, dreptul comercial reprezinta ansamblul de reguli juridice speciale care reglementeaza raporturile izvorate din comert.

Referat despre Drept comercial
Sectiunea 2. Natura dreptului comercial
Raporturile nascute din comert privesc economia nationala si economia
comunitara, iar efectele de natura economica separa raporturile de natura comerciala de cele de natura civila. In acest profil, dreptul comercial a dobandit autonomie stiintifica avand natura unei discipline de sine statatoare.

Din acest punct de vedere, dreptul comercial nu se confunda cu "dreptul
afacerilor", "dreptul comunitar al afacerilor", "dreptul economic", "dreptul intreprinderilor" sau " dreptul societatilor comerciale".

Sectiunea 3. Obiectul dreptului comercial
Obiectul dreptului comercial este comertul.
Reunind un corp de reguli particulare referitoare la exercitarea unei profesii si la actele juridice incheiate de comercianti, in legatura cu bunurile destinate exercitarii comertului, dreptul comercial este dreptul privat aplicabil comerciantilor, actelor si faptelor comerciale.

Sectiunea 4. Trasaturile caracteristice dreptului comercial
Ass 1. Simplitatea si celeritatea normelor juridice
Intrucat, miza activitatii comerciantului este maximizarea profitului,
comerciantii au adoptat forme rapide si simple de incheiere a
contractelor pe baza ofertei acceptate, pe baza comenzii urmate de
executare sau a facturii acceptate; prin emiterea unor contracte-tip cum ar fi, cambia, biletul la ordin, cecul, obligatiuni, prin telefon, prin fax, iar recent, prin mijloace electronice (comertul electronic).
Normele comerciale recunosc valabilitatea acestor contracte.

Celeritatea este vizata de la inceperea si pana la incetarea activitatii
comerciale, sens in care, se instituie reguli si proceduri cat mai simple si suple aplicabile constiturii, autorizarii, si functionarii comerciantului, operatiunilor efectuate in cadrul comertului sau cu tertii, dizolvarii si lichidarii patrimoniului acestuia. Din aceleasi ratiuni, conflictele litigioase trebuie supuse unor norme de
procedura simple cu termene scurte.

Ass 2. Protectia creditului
In obligatiile comerciale respectarea scadentei este mai importanta decat "forma" in care obligatia a luat nastere. Dreptul comercial protejeaza cu precadere creditorul fata de debitor, tocmai pentru a favoriza derularea rapida a operatiunilor comerciale.

Ass 3. Securitatea si transparenta tranzactiilor comerciale
Simplitatea formelor si mecanismelor de contractare este compensata prin
masuri de siguranta oferite creditorului. Din acest punct de vedere, raporturile comerciale de credit sunt asigurate prin gaj, ipoteca, drept de retentie, scrisoare de garantie, si prin alte mecanisme cum ar fi, inopozabilitatea exceptiilor derivate din raportul fundamental fata de purtatorul cambiei, biletului la ordin sau cecului, inadmisibilitatea acordarii termenului de gratie, interdictia retractului litigios, etc. Pentru ca protectia creditului sa devina eficace, legea obliga creditorul la indeplinirea unor formalitati de publicitate, evidentiind un anumit formalism al dreptului comercial.

Ass 4. Vocatia transfrontaliera a dreptului comercial
Relatiile de afaceri se extind intre parteneri din tari diferite, astfel ca dreptul comercial are vocatie transfrontaliera, aceasta trasatura generand adaptarea, armonizarea si uniformizarea regulilor aplicabile in acelasi spatiu de derulare a afacerilor.

Sectiunea 5. Izvoarele dreptului comercial
Ass 1. Legislatia codificata
a). Codul comercial roman
b). Codul civil
Regulile dreptului sunt aplicabile in materie comerciala dar nu intr-o
maniera principala. Prin urmare, dreptul civil are caracter subsidiar, fiind aplicabil numai daca normele comerciale sunt lacunare in materie sau daca trimit explicit ori implicit la normele civile.

Ass 2. Legislatia necodificata si legislatia complementara
a) Uzantele comerciale
Uzantele comerciale sunt practici neanserate intr-o lege dar insusite si
respectate de o categorie profesionala sau de o colectivitate dintr-un
anumit areal, localitate sau loc. Uzantele pot varia de la un loc la altul sau, de la o profesie la alta. Sunt edificatoare regulile uniformizate aplicabile in raporturile din comertul international, rezultat al efortului unui colectiv de specialisti din diferite tari, reuniti intr-un Comitet Special. In anul 1990 Camera de Comert si Industrie Paris a publicat in Brosura nr.460, uzantele codificate
cu titlul INCOTERMS "Termeni comerciali internationali", (International Comercial Trems) in editie bilingva (franceza si engleza).

b)- Principii, legi si tratate internationale
Au rolul de a uniformiza dreptul aplicabil atat in raporturile interne cat si in raporturile internationale.
-Principiile UNIDROIT in contractele comerciale internationale
Principiile UNIDROIT reflecta concepte care se regasesc in numeroase
sisteme juridice, si furnizeaza ansamblul de reguli speciale adaptate
nevoilor operatiunilor de comert international. Desi solutiile oferite nu fac referiri la drepturile nationale, s-au ales ca fiind cele mai bune, reprezentand nu numai izvor de drepturi si obligatii, ci un real
substitut al dreptului national.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.