Drept constitutional comparat

Trimis la data: 2011-05-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 29 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Dan mihai Dimensiune: 44kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cercetarea comparativa a regimurilor constitutionale ale diferitelor tari prezinta o considerabila insemnatate teoretica si practica. Ea permite, pe de o parte, degajarea unor principii comune, identificarea institutiilor necesare oricarui stat de drept iar, pe de alta parte, sub aspectul tehnicii juridice, inlesneste procesul de elaborare si de definitivare a mecanismelor constitutionale.

In aceasta lucrare am reusit sa identific si sa evidentiez in mod comparativ trasaturile specifice si particularitatile principalelor institutii ale statelor Portugalia si Belgia, alese dupa criteriul regimului politic din care fac parte, prima din regimul semiprezidential iar cel de-al doilea din cel parlamentar dar, mai cu seama, pentru faptul ca ambele state apartin Uniunii Europene.

Existenta sistemului politic reprezinta in zilele noastre o necesitate, deoarece prin sistemul politic se infaptuieste practic posibilitatea cetatenilor de a decide, in cunostinta de cauza, asupra posibilelor orientari ale intregii activitati a organelor statului; prin acest sistem sunt definite si consacrate institutiile care le asigura drepturile si libertatile, inclusiv mecanismele la care pot recurge in situatiile in care acestea ar fi nesocotite sau incalcate. Desemnarea regimurilor politice isi gaseste fundamentul intr-o anumita optiune la care cetatenii recurg. Dupa expresia lui Julien Freund, "un regim se naste dintr-o alegere politica si nu valoreaza decat prin aceasta alegere".

In ceea ce priveste relatia dintre regimul politic si regimul constitutional, aceasta poate fi inteleasa foarte bine deoarece orice societate politica, prin insusi faptul ca implica o sfera publica de relatii, este o societate politica. Indiferent de regimul pe care o asemenea societate l-ar avea - tribal, patriarhal, patrimonial sau etatic - ea trebuie sa accepte in mod necesar anumite cutume, anumite principii, precum si anumite reguli, care ii orienteaza activitatea politica intr-un anumit sens, determinand insasi natura regimului.

In opinia lui Julien Freund orice colectivitate politica comporta, prin insasi natura sa, o constitutie chemata sa reglementeze forma puterii, principiile succesiunii, raporturile intre membrii colectivitatii si autoritati. Constitutia poate sa consiste chiar din norme acceptate tacit si sanctionate prin traditie, dar si din intelegeri explicite, inscrise in texte cu valoare de autoritate si promulgate la cel mai inalt nivel al statului.

Intr-un sens larg, deci, ideea de constitutie, conceputa ca organizare politica, este aceeasi pentru toate tipurile de regimuri, indiferent daca este posibil sau nu a se face o distinctie absoluta intre ele, cum s-ar putea efectua o demarcatie, mai usor, intre sistemul patriarhal si imperiu, sau intre democratie si tiranie.

Este, desigur, in afara de orice dubiu ca legea fundamentala a statului - Constitutia - va reflecta in cel mai inalt grad tipul de structuri si mecanisme politice, legalizand intr-o forma sau alta mcanismele de exercitare a puterii.

Un regim politic autarhic si antidemocratic va avea, fireste, o constitutie ce va restrange drepturile si libertatile democratice, exagerand in acelasi timp rolul autoritatilor si stabilind prea putine posibilitati de control de catre cetateni a activitatii acestora, sau chiar deloc.

Pe de alta parte, dupa cum observa profesorul Tudor Draganu, "este posibil ca o constitutie, fara sa fie autoritara, sa garanteze juridic si material doar un numar restrans de drepturi din ansamblul celor considerate astazi de comunitatea internationala ca fiind inerente naturii umane.

Faptul ca o asemenea constitutie este strict aplicata de parlamentul si de celelalte organe ale statului respectiv nu este suficient pentru a se putea spune ca ne gasim in parametrii statului de drept".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.