Drept constitutional si administrativ

Trimis la data: 2014-12-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 227 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristina_A Dimensiune: 430kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Daca omul nu poate trai decat in societate, daca prin insasi natura fapturii sale el este sortit sa-si impleteasca puterile sale de viata cu puterile de viata ale tovarasului sau, societatea pretinde omului, ca o lege imanenta a existentei sale, respectarea anumitor reguli, considerate normale, reguli sine qua non pentru societate.
Necesitatea aparitiei si dezvoltarii regulilor sociale constituie izvorul dreptului si ratiunea sa de a fi. La inceput a fost faptul, actiunea, inactiunea si apoi a intervenit dreptul pentru a o justifica si a legitima ceea ce era considerat normal si astfel unanim admis. Romanii spuneau "ubi societs ibi jus", exprimand legatura dintre societate si drept.

Deprinderea cu un anumit fel de viata, cu anumite reguli de conduita general satisfacatoare, a facut sa se nasca in sufletul oamenilor sentimentul de dreptate care trebuie sa fie baza oricarei activitati. Acest sentiment ii determina pe oameni sa caute intotdeauna o justificare a activitatii lor, sa legitimeze prin aceasta actul lor, sa-l incadreze in regulile dreptului.

Legitimitatea unui act il pune la adapost pe autorul acestuia de orice acuze sau remuscari, facand chiar sa se bucure de recunostinta si aprecieri din partea celorlalti. Un act este legitim cand este drept, just, unanim admis.Romanii aratau ca "Jus est ars boni et aequi" adica, dreptul este arta binelui si a echitatii, doua concepte inseperabile, unanim recunoascute.

Dar ce este dreptul1? Cuvantul "drept" provine din limba latina, din cuvantul "directus" luat metaforic de la "dingo" care inseamna "drept" - orizontal sau vertical - si "de-a dreptul" adica direct in linie dreapta. Aceasta acceptiune are mai mult un sens matematic si chiar economic, stiut fiind ca linia dreapta era considerata ca drumul cel mai scurt dintre doua puncte, deci, cel mai eficient si economicos. Ca urmare, drumul drept, cel mai scurt, catre starea de bine trebuie instituit ca regula normala, obligatorie pentru toti, satisfacand astfel interesul tuturor, binele acestora.

Insa, in limba latina, cuvantul care corespunde notiunilor de drept, dreptate si legitim este "jus" din care deriva "just" un cuvant sinonim celui de "drept".Or, asa cum am vazut, romanii aratau ca "Jus est ars boni et aequi" adica "dreptul este arta binelui si a echitatii". Din aceasta definitie rezulta trei elemente esentiale pentru definirea conceptului de "drept".Un prim element il constituie "binele". Spunem ca "binele" se realizeaza atunci cand o activitate, actiune-inactiune, un fapt sau o stare, satisface interesele unei persoane, ale unui grup de persoane, sau ale unei natiuni (beneficiar al dreptului), adica necesitatile acestora.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.