Drept contencios administrativ

Trimis la data: 2009-03-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 16
Autor: George
Dimensiune: 315kb
Voturi: 39
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Disciplina Drept contencios administrativ, ca disciplină optională în curricula anului IV al Facultătii de drept si administraŃie publică, are ca obiective principale: - aprofundarea aspectelor legate de actul administrativ, ca formă principală a activitătii executiv-administrative, precum si a celor privind controlul exercitat asupra acestei activităti;
- fixarea notiunii si organizării contenciosului administrativ în România, potrivit Legii nr.554/2004;
- cunoasterea temeinică a conditiilor si limitelor exercitării actiunii în contencios administrativ, exceptiei de nelegalitate, etc.

Capitolul I - ACTELE ADMINISTRATIVE
Notiunea actului administrativ
Art. 2 alin.(1) lit.c) din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004 defineste actul administrativ ca fiind actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publică în vederea executării ori a organizării executării legii, dând nastere, modificând sau stingând raporturi juridice.

Potrivit acelorasi prevederi legale, sunt asimilate actelor administrative, în sensul prezentei legi, si contractele administrative încheiate de autoritătile publice, precum si refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim ori, după caz, faptul de a nu răspunde solicitantului în termenul legal.

Trăsăturile caracteristice ale actului administrativ
a) Actul administrativ este un act juridic care produce efecte juridice prin el însusi, făcând să ia nastere, să se modifice sau să se stingă drepturi si obligatii. Asa, spre exemplu, o hotărâre a consiliului local poate stabili anumite drepturi si obligatii pentru locuitorii acelei unităti administrativ teritoriale.

Spre deosebire de actul administrativ, operatiunea administrativă si operaŃiunea materială nu produc efecte juridice prin ele însele. Asa, de exemplu, întocmirea unui referat de către un student sau susŃinerea unui curs de către un profesor nu vor produce efectele juridice care vor fi produse numai de eliberarea diplomei de absolvire.

b) Actul administrativ este o manifestare unilaterală de vointă juridică din partea autoritătii administrative care îl adoptă sau îl emite.

c) Actul administrativ este supus regimului de drept administrativ si este adoptat sau emis în cadrul unui raport de drept administrativ.

d) Actul administrativ este adoptat/emis de către o autoritate
administrativă în vederea organizării executării legii si executării în concret a acesteia. În principal, actele administrative sunt adoptate/emise de către organe din sistemul administratiei publice, dar si de organe apartinând puterii legislative si judecătoresti, în activitatea organizatorică a acestora sau de executare în concret a
legii. Spre exemplu: ordinul prin care Secretarul general al Senatului sancŃionează un functionar public parlamentar sau ordinul prin care presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie numeste sau eliberează din functie pe managerul economic

e) Actul administrativ este executoriu din oficiu, el bucurându-se de o
puternică prezumtie de legalitate, autenticitate si veridicitate. În cazul actului administrativ nu mai este necesară interventia instantelor judecătoresti pentru punerea lui în executare, precum în cazul actelor juridice civile, comerciale etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.