Drept contraventional - metoda de reglementare in dreptul contraventional

Trimis la data: 2009-12-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Diana_lolipop Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Drept contraventional - metoda de reglementare in dreptul contraventional
Moldova îşi caută în aceşti primi ani ai mileniului trei o nouă poziţie în cadrul sistemului internaţional. Aşteptarea prea îndelungată a unor rezultate pe măsura eforturilor a fost cauzată de lipsa unor răspunsuri viabile la problemele care s-au abordat şi de aici absenţa unei voinţe continue care să urmărească aplicarea lor cu consecvenţă în căutarea atingerii obiectivelor pe care Moldova şi le-a propus. Constatăm cu mare bucurie declaraţia Preşedintelui Republicii Moldova referitoare la aspiraţiile ţării noastre de a deveni membră a Uniunii Europene, astfel Moldova a demonstrat un argument foarte clar şi credibil pentru integrarea europeană.

Referat despre Drept contraventional - metoda de reglementare in dreptul contraventional
Răspunsul ţării moldave la problemele abordate de fenomenul de globalizare – în general – şi de necesitatea integrării europene – în special – trebuie să fie caracterizat de o schimbare cît mai mare spre toate formele de cooperare, inclusiv şi în problemele de structurare şi formare a forţelor poliţieneşti în stat. Este necesar de elaborat conceptul de integrare a forţelor care vor răspunde de Ordinea publică şi de Siguranţa cetăţeanului, repoziţionând, în cadrul acestui sistem, atribuţiile şi sarcinile poliţistului.

Poliţia trebuie să-şi construiască, la rândul ei, un nou model, adaptat dinamicilor geopolitice şi situaţiilor operative ale infracţionalităţii transfrontaliere. Acest şir de schimbări nu reprezintă simple mişcări organizatorice formale. Ele sunt primul rezultat al unei noi viziuni asupra poliţiei, mai precis: asupra statutului şi rolului ei, ambele subordonate interesului societăţii. Singurele coordonate politice ale noii viziuni sunt raportate şi ele la o altă scară: aceea a integrării Republicii Moldova în structurile Europene.

Toate problemele noi apărute, cu care societatea internaţională, statele, colectivităţile teritoriale locale şi particularii nu s-au mai întâlnit, necesită soluţii pe măsură, cu caracter de noutate, de originalitate. Criminalitatea transnaţională, fiind un fenomen complex şi dificil, devine un pericol pentru întreaga omenire. În acest caz interacţiunea organelor de menţinere a ordinii de drept cu comunitatea capătă o importanţă deosebită. Astfel, nu întâmplător cercetarea acestor probleme se află în vizorul celor mai renumiţi oameni de ştiinţă din ţara noastră şi din afara ei. Totodată activizarea fenomenului criminal în societatea contemporană sporeşte responsabilitatea funcţionarului de poliţie, punînd în faţa acestuia mari cerinţe privind pregătirea profesională, cunoaşterea perfectă a normelor de drept naţionale şi internaţionale.

Referindu-se la formarea continuă a poliţiştilor, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat la 17.02.1979 Rezoluţia nr. 34/169, unde a stipulat foarte clar calităţile şi aptitudinile unui poliţist. În primul rînd, conştientizînd rolul şi locul său în societate trebuie mereu, cu un înalt grad de responsabilitate, să îndeplinească sarcinile ce îi revin conform legii, servind comunitatea, să apere viaţa, sănătatea şi interesele tuturor cetăţenilor de atentate criminale şi de alte atacuri nelegitime.

În al doilea rînd, trebuie să respecte şi să apere demnitatea umană, să apere drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale tuturor cetăţenilor, să trateze în mod echilibrat cetăţenii, să fie obiectiv şi imparţial, corect şi amabil în relaţiile cu ei. Programele actuale de învăţământ ale academiei noastre trebuie să acorde o importanţă specială psihologiei sociale, comunicării, relaţiilor cu publicul şi relaţiilor publice. Urmărim prin acestea dezvoltarea aptitudinilor ofiţerului de poliţie de a-şi asculta empatic interlocutorii, de a depăşi barierele culturale ale comunicării.

Pentru domeniul siguranţei publice, dorim să avem poliţişti creatori de consens între publicuri, între persoane şi comunitate. Ei nu vor negocia legea ci vor media, prin cunoaştere şi comunicare, diferenţele culturale, religioase, etnice, sexuale care opun ori generează conflicte între persoane sau între grupuri. De acea este necesar a fi reconsiderată menirea civică şi socială a organelor poliţieneşti care trebuie să se afirme ca un veritabil factor de stabilitate şi echilibru, de protecţie a comunităţii, un garant al tuturor drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

1. Esenţa şi trăsăturile de bază ale activităţii administrative
Etimologia cuvântului administraţie provine din limba latină. El este format din prepoziţia ad, ceea ce înseamnă la sau către şi rădăcina minister, care înseamnă servitor, supus mai mic . Esenţa constă în aceea că administratorul este servitorul sau supusul interesului general. La general, prin noţiunea de administrare putem înţelege activitatea coordonată cu un scop bine determinat a două sau mai multe persoane, a unor colective, organizaţii, întreprinderi, instituţii , pentru satisfacerea interesului comun

Activitatea de administrare (conducere, dirijare) în domeniul afacerilor interne este o activitate executivă şi de dispoziţie, a organelor de stat în vederea organizării şi realizării ordinii publice, securităţii publice şi asigurarea securităţii personale. Astfel, menirea principală a acestui domeniu de activitate constă în asigurarea inviolabilităţii drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, intereselor statului, paza avutului proprietarului, crearea unor împrejurări şi condiţii normale de conveţuire, precum şi asigurarea acestora, pentru activitatea zilnică a organizaţiilor obşteşti, organelor de stat, pentru munca şi odihna, liniştea cetăţenilor.

După cum vedem, problema asigurării disciplinei, organizarea şi menţinerea ordinii publice este una din funcţiile de bază ale statului, astfel în Constituţia Republicii Moldova prin art.1 este consfinţit "…Republica Moldova este un stat de drept, democratic în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate" .

Realizarea acestei funcţii este asigurată de către organele de stat competente utilizînd diferite forme şi metode de activi. Astfel de organe pot fi organele judiciare, procuratura, organele administrării publice locale, organele afacerilor interne şi altele. După volumul de lucru, numărul de funcţionari implicaţi, măsurile aplicate, organelor afacerilor interne revine rolul de bază, în ce priveşte realizarea practică, în strictă conformitate cu legea, a funcţiei de organizare şi asigurare a disciplinei şi ordinii de drept în stat. Funcţiile şi domeniile de activitate ale organelor afacerilor interne sunt variate şi complicate. Ele se deosebesc între ele după caracter, conţinut, destinaţie şi natură juridică.

Din punct de vedere al naturii juridice activitatea organelor afacerilor interne poate fi divizată în următoarele domenii de activitate fundamentale:
a) activitatea profilactică;
b) activitatea administrativă;
c) activitatea de investigaţii operative;
d) activitatea de anchetă şi cercetare penală.

Fiecare din aceste spaţii (direcţii, domenii) de activitate a organelor afacerilor interne sunt reglementate de anumite norme de drept şi studiate de diferite ramuri ale ştiinţei juridice. Astfel, activităţii administrative ale organelor afacerilor interne îi este caracteristic executarea de către funcţionarii de poliţie a normelor de drept administrativ având ca scop realizarea sarcinilor de bază pentru care a fost creată şi există astăzi poliţia .

La sarcinile de bază ale activităţii administrative a organelor afacerilor interne se referă:
a) protecţia şi asistenţa cetăţenilor;
b) menţinerea ordinii publice;
c) asigurarea securităţii publice;
d) combaterea criminalităţii;
e) paza averii proprietarului;
f) asigurarea intereselor cetăţenilor şi persoanelor oficiale;
g) profilaxia delictelor.
Administrativă după conţinut este activitatea multor servicii şi subdiviziuni ale organelor afacerilor interne.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.